Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратено е делото за смъртта на имигранта, починал след стрелба на полицай

| обновено на 28.06.16 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бургаската окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство, образувано във връзка със смъртта на афганистански имигрант от полицай през октомври миналата година в района на Средец. Решението е взето поради липса на извършено престъпление от общ характер, съобщиха от прокуратурата. 

Групата от 59 афганистанци и иракчани, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона имало достатъчно данни, не изпълнили разпореждането на тримата гранични полицаи да спрат. Един от служителите - Вълкан Хамбарлиев, произвел предупредителен изстрел със служебния си пистолет, за да осигури личната си безопасност. Афганистанският гражданин е бил ранен смъртоносно след рикошет на изстреляния куршум.

Хамбарлиев е действал в законовите норми, изпълнявайки вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава, заключават от прокуратурата.

В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествието, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се е установило по безспорен начин, че именно рикошетът на куршума, изстрелян от Хамбарлиев, и отклонението му в резултат на удара в дъгата на моста са конкретната причина за смъртта на афганистанския гражданин.

Постановлението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в 7-дневен срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.