Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА ще награди Най-добрата публика на европейското първенство по футбол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

УЕФА планира да връчи приз за Най-добрата публика на европейското първенство по футбол. Това разкри изпълняващият длъжността генерален секретар на централата Теодор Теодоридис.

Обмисляме под каква форма да наградим феновете, защото на това първенство видяхме много впечатляващи моменти с тяхно участие. Например, след загубата от Уелс привържениците на Северна Ирландия приветстваха с овации своите любимци. Трябва да отбелязваме тези положителни моменти, каза Теодоридис.

За първи път на това Европейско първенство се включиха 24 отбора. Прогресът на Исландия до четвъртфинал на Европейското първенство показва, че решението на УЕФА да увеличи формата на първенството е бил правилен и той дава шанс на малките нации да покажат себе си. И Европейското първенство се е нуждаело именно от това, за да предотврати еднообразието на стария модел на провеждане, заяви временният генерален секретар на УЕФА Теодорос Теодоридис. Според него обаче победата съвсем не е толкова неочаквана, след като страната с население 330 хиляди души е инвестирала много сериозно в инфраструктура в последните години, но също така е и променила модела на работа, изпратила е доста млади таланти на обучение в големите нации като Англия, Германия, Холандия и Швеция. Според генералния секретар на УЕФА много страни могат да ползват примера на Исландия.

Това е един модел, от който ние ще използваме положителния заряд с това разширяване до 24 отбора, заяви Теодоридис пред журналистите в свободния ден. Теодоридис обясни още, че според него, ако винаги големите страни са във финалните 8 или на полуфиналите, е доста скучно. Относно успехите на исландския футбол Теодоридис отличи също конкурентоспособността на тима на Исландия на това Европейско. Според него това е нормално, след успехите им в първенствата до 21 години и до 19 години, които са по-чести от това, което са имали в миналото исландските футболисти.

Една от важните точки за успеха са изградените закрити стадиони по програмата ХетТрик, които позволяват на местните хора да играят през цялата година с цел избягване на влиянието на климатичните условия. Закрити стадиони с отопление както за тревата, така и за публиката, са построени и в Норвегия, където с такива разполагат 7 от 16-те отбора в елитната лига.

Самият Теодоридис, преди да заработи в УЕФА, е смятан за стратег на гръцкия успех и европейската титла от 2004-а година. Теодоридис обясни също, че освен, че УЕФА е доволна от разширяването на формата на Европейското първенство до 24 отбора, вече умува върху възможността да увеличи отборите до 32. Нещо, което ще може да се случи през 2024-та година, ако бъде прието.

Най-високото държавно отличие "Орден на Сокола" ще получат исландските национали заради невероятното си представяне при дебюта си на голям турнир. Това съобщи президентът на страната Гудни Йоханесон. Награждаването на тима с високото отличие ще се състои през януари другата година. Съперник на Исландия в четвъртфиналите ще бъде домакинът Франция.

Уго Лорис се превърна във футболиста, който най-дълго е носил капитанската лента на Франция. Той изведе тима си с капитанската лента в осминафиналния двубой от Европейското първенство срещу Ирландия, спечелен с 2:1. Това бе 55-ият му мач с капитанската лента за националния отбор на Франция. По този начин той подобри постижението на настоящия национален селекционер Дидие Дешан, който до този момент беше рекордьор с 54 мача. Мишел Платини има 50 мача с капитанската лента на Франция, а Марсел Десаи е с 49 мача, докато Роже Марш е с 42 мача.

Една от истинските легенди на испанския футбол сложи точка на кариерата си в националния отбор. Това е вратарят Икер Касияс, който е спечелил всичко на международната сцена и на клубно ниво. Той обаче не записа нито минута на Европейското първенство, но пък е с националния отбор от близо 17 години и записа цели 167 мача на национално ниво и е играчът с най-много двубои за тима. Той обяви решението си по доста интересен начин. Той постна цитат от филма "Рамбо 2", чието заглавие е "Тръгвам си". В сцената героят на Силвестър Сталоун говори с полковника си Сам Траутман.

Руският политик Дмитрий Свищьов, който е председател на комисията за физическо възпитание и спорт в руския парламент, поиска разформироване на футболния отбор на страната след ранното отпадане на тима на Евро 2016. По думите му е нужно целият отбор на Русия да бъде разпуснат и да се започне от нулата. Свищьов заявява също, че Тези, които играха на европейското, никога повече не бива да бъдат викани в отбора. Според нето руският национален отбор се нуждае от млади момчета, които сега започват своите кариери и които да се подготвят за световното първенство през 2018 година, на което Русия е домакин. Трябва да ги подготвим идеологически и да ги възпитаваме в дух на патриотизъм, каза Свищьов, цитиран от ТАСС.

Около 94 процента от испанските запалянковци не искат Висенте дел Боске да продължава да бъде селекционер на испанския национален отбор. Това сочи анкета, проведена сред читателите в сайта на мадридския вестник Марка. Фаворит на привържениците за нов треньор на "ла фурия" е Пако Хименес, който събира близо 29% от гласовете. На втора позиция е Ернесто Валверде с 15.5 %, а трети в допитването се нареди Марселино - близо 12%. Останалите, за които са гласували испанските привърженици, са Хоакин Капарос, Хосе Антонио Камачо, Хулен Лопетеги и Мичел. Изборът на ръководителите на испанския футбол за нов селекционер на тима трябва да стане в близко бъдеще, защото на есен стартират квалификациите за световното първенство след 2 години.

Още интересни коментари и новини от Евро 2016 - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57