Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляла безработицата в Търговищко и в Кърджали

| обновено на 02.07.16 в 13:15
Снимка: БГНЕС

С малко повече от 500 души е намалял броят на безработните в област Търговище . До момента общо регистрираните без работа са над 7 хиляди, като най-много те са в община Антоново -  над 36%. Директорът на Бюрото по труда Иван Топалов съобщи данните от Агенцията по заетостта, че равнището на безработицата за областта е 15% като за една се е понижило с 2,3 процентни пункта.

Основната причина за тази тенденция е увеличаването на работата в земеделието, строителството хотелиерството и ресторантьорството. Най-висока остава безработицата в община Антоново, а най-ниска в община Търговище - 9,3 на сто. Запазва се тенденцията най-много да са безработните без специалност и тези с основно и по-ниско образование.  Продължително безработните, с престой на трудовата борсата над една  година, надхвърлят 4 000.  

Безработицата в Кърджали също намалява и е под средната за страната, обявиха от местното Бюро по труда. Близо 8 на сто от трудоспособното население в района в момента е без работа, а показателят е доста по-нисък от регистраното през зимата. Една от причините е силната миграция на хората в летните месеци към вътрешността на страната и държави от ЕС, където намират препитание в строителството, туризма и селското стопанство. Това се отразява на равнището на безработицата, смята директорът на Бюрото по труда Валентин Грудев.

Главна причина за тези процеси, разбира се, е цената на труда. Тя е производна от икономическото развитие на региона. Фирмите, за жалост, не могат да си позволят по-високи заплати, защото цената на труда е голямо перо в техните икономически показатели. Цената на труда е ниска като за повечето региони в периферията на страната и хората търсят препитание в големите градове, в столицата и разбира се, на Запад.

През лятото в Кърджали не достига работна ръка. Само в началото на юни Бюрото по труда обяви над 200 свободни позиции. Те са основно за строители, бармани, сервитьори и работници за производство на каучукови изделия. Търсят се и овчари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.