Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

€ - Евро 2016 - € прим...

На германците са обещани по 100 000 €, засега...
Снимка: Sportal.bg
Историческата победа на Германия над Италия на четвъртфиналите на Евро 2016 закръгли премиите на играчите от Бундестима до този момент на 100 000 евро на човек. Това съобщиха от Германския футболен съюз, като се позоваха на приходите досега и тяхното разпределение. Успехът с дузпи в Бордо удвои досегашните възнаграждения, като прибави към тях по още 50 000 евро. Ако Маншафтът продължи победния си ход и достигне до финала, ще прибави още 50 000, или общо по 150 000 на играч. А при спечелване на европейската титла, премиите се удвояват и ще достигнат до 300 000 евро. Това е същата сума, която футболистите получиха за успеха си на световното първенство в Бразилия преди 2 години. Това не са най-високите премии, които щяха да бъдат изплатени - рекордът щеше да е на белгийците, които ако бяха станали шампиони, щяха да получат по 704 000 евро.
УЕФА предвиди награден фонд от €301 млн., които всички участници на европейското първенство да си поделят според постигнатото. Според очакванията УЕФА пък ще вземе около €450 млн. Парите са доста повече отпреди (за сравнение Евро 2012 - €196 млн.), но и отборите са доста повече - 24 (досега бяха по 16).
Всеки участник спечели автоматично €8 млн., заради класирането си на европейското първенство. В груповата фаза всяка победа или всяко равенство носеше допълнителни пари на тимовете, а с продължаването си във всяка следваща фаза те получаваха още финансови постъпления.
Ето кои тимове събраха най-много приходи дотук (24 млн. максимален възможен):
Франция, Германия -  €18,5 млн.
Първото място в класацията всъщност заемат два тима, а не един. Много доброто представяне в групите на домакина и на Маншафта (по две победи и едно равенства) и впоследствие класирането им до предпоследното стъпало преди трофея им донесе малко под близо €19 млн. дотук. Те подобриха постиженията си от миналото европейско първенство, когато Франция заработи €11,5 млн., докато Германия спечели €16 млн.
Уелс -  €18 млн.
„Драконите” са една от най-големите изненади на шампионата. Възпитаниците на Крис Колман записаха четири победи и една загуба дотук, които им донесоха €18 млн. още в първото участие на европейско първенство в историята на страната.
Португалия -  €17,5 млн.
Да си футболен отбор и да печелиш милиони без да побеждаваш. Това е любопитната съдба на възпитаниците на Фернандо Сантош на Евро 2016. Полуфиналистите всъщност нямат победа, нито загуба на турнира, но пък завършиха пет пъти наравно в редовните 90 минути на мачовете си.
Полша -  €14,5 млн.
Поляците отпаднаха от Португалия далеч - на 1/4-финал, а от финансова гледна точка първенството за тях е още по-впечатляващо.
Белгия, Исландия, Италия -  €14 млн.
Измежду имената на два от фаворитите на Евро 2016 е страната, за която до голяма степен всеки неутрален фен стискаше палци - Исландия. Приказката на отбора, представляващ 330-хилядна островна държава, му донесе симпатизанти по целия свят, както и много пари.
 Все пак от финансова гледна точка белгийците могат да са доста доволни, тъй като те въобще не участваха предишното европейско първенство. Италия от своя страна спечели €19,5 млн. на Евро 2012, тъй като достигна финала на турнира, загубен от Испания.
Топ 10 допълват:
8. Словакия, Ирландия -  €11 млн.
9. Северна Ирландия -  €10,5 млн.
10. Албания, Турция -  €9 млн.
Най-малко спечелилият отбор на Евро 2016 категорично е Украйна със „скромните” €8 млн., спечелени само заради участие. Жълто-сините си тръгнаха разочаровани, след като загубиха и трите си мача в груповата фаза.
Носителят на трофея от Евро 2012 Испания пък този път се задоволи със „само” €11,5 млн. за сметка на 23-те млн. отпреди четири години.
***
Антоан Гризман направи три впечатляващи неща с един гол по време на 1/4 финала на Франция срещу Исландия. Той вкара красив гол, пое лидерството за "Златната обувка" на турнира, но и влезе в историята като по-добре представил се на шампионат на Стария континент от трима големи френски футболисти- Карим Бензема, Тиери Анри и Зинедин Зидан.
Гризман, който вече има 4 гола на Евро 2016, излезе на второ място в историята на "петлите" по вкарани голове за един шампионат. Бензема, Анри и Зидан са съумявали да опънат противниковите мрежи по 3 пъти за едно Евро, а Давид Трезеге го е правил 3 пъти на световно първенство.
Пред Гризман стои Мишел Платини, който за едно европейско първенство вкарва цели 9 пъти.
Христо Стоичков е сигурен, че Антоан Гризман може да спечели "Златната топка, ако Франция стане шампион на Евро 2016. Легендата на българския футбол не пропусна да се заяде в типичен стил със звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо, като изрази мнение, че португалецът може да спечели Златната топка, защото е красив.
"Гарет Бейл също е сред фаворитите ми за Златната топка. Ако Уелс се класира на финала на Евро 2016, той има всички шансове да спечели отличието", коментира Стоичков пред радио Cope.
***
Италианският рефер Никола Рицоли ще бъде съдия на полуфинала на Евро 2016 между Франция и Германия. Отпадането на италианския национален отбор от „маншафта“ на четвъртфиналите означава, че Рицоли ще може да свири още мачове от европейското първенство. До момента на Евро 2016 Рицоли ръководи мачовете Англия - Русия, Португалия - Австрия и Франция - Ейре.
Другият полуфинален двубой между Португалия и Уелс е поверен на шведския рефер Йонас Ериксон. Той нямаше проблемите на Рицоли с това дали ще може да реферира срещи на шампионата след груповата фаза, защото неговата Швеция отпадна още след трите си мача в група Е.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Терзиева и Силвия Калайджиева (вдясно)

Джазът минава и си заминава, читалището си остава

Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха интересно предизвикателство. На 130 години сме, първото име е "Селска почивка", по-късно е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Около млади хора е много хубаво

Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..

публикувано на 11.08.24 в 10:58
Александра Полежанова

Александра Полежанова: закърмена съм с джаз

Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата сцена. Много ми бе интересно да си говорим с Чинция Тедеско - различна от всичко, което съм слушала..

публикувано на 11.08.24 в 09:51
архитект Наум Торбов

Историята оживява - архитект Наум Торбов

Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни и изключително способни българи се възражда.  Признавам си, минавал съм десетки пъти покрай..

публикувано на 10.08.24 в 16:00

Софийски разкази - Радио разходка с Пейо Яворов

Р адио разходка по адресите, свързани в София с Пейо Яворов. Началото е къщата, където живее Мина Тодорова и брат ѝ Петко Ю.Тодоров. Къде е разположена посмъртната маска на Яворов и кои са другите места, свързани с поета, както и коя е личността, опитала се да обърне общественото мнение срещу Яворов - в звуковия файл:

публикувано на 10.08.24 в 15:00
Невена и Шарлето

Адресите на любовта – Невена Коканова и Любомир Шарланджиев

Режисьорът реагирал сдържано на  увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви  думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..

публикувано на 10.08.24 в 14:00

С деца в кухнята

Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки да им споделям снимки, те искаха рецепта, а аз никога не готвех по точни пропорции. Радвам се, че..

публикувано на 10.08.24 в 11:31