Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват дейността на досегашния директор на АЕЦ "Козлодуй"

Димитър Ангелов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи в парламента, че е започнала проверка за дейността на освободения от поста директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов

Разследването е започнало след подаден сигнал от независимия депутат Георги Кадиев, който каза, че е получил папка с данни в офиса на партията си "Нормална държава":
За потенциални корупционни сделки в АЕЦ "Козлодуй", офшорна компания на Сейшелите, собственост на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", договори, с които той като физическо лице е давал кредити на лица, с които АЕЦ е имала отношения. Преди мен за това са знаели поне няколко народни представители от ГЕРБ, поне един министър, поне един синдикален лидер, със сигурност и доста служители на АЕЦ "Козлодуй". За мен това е класически пример за политически чадър. За капак на всичко това вчера Българският енергиен холдинг освободи изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" с аргумента, че му е изтекъл мандатът. Пито-платено!

Освободеният директор на електроцентралата Димитър Ангелов разпространи позиция, в която отрича всички обвинения. Той е категоричен, че е напуснал поста по свое желание: 
Аз още преди два месеца предупредих министър Петкова и директора на Българския енергиен холдинг, че моят договор, изтичайки на 3-ти юли 2016 година, съм анализирал състоянието си и искам коректно да ги предупредя, че нямам намерение да го продължавам. Това е свързано с мои лични планове. Аз отдавна съм пенсионер.

Димитър Ангелов отрече твърденията, че е имал фирма у нас, или в чужбина. Той беше категоричен, че в периода, през който е бил изпълнителен директор в АЕЦ "Козлодуй", няма корупционни практики, което се доказва и от множеството регулярни проверки от компетентните органи. Ангелов посочи, че през мандата му е наваксано закъснението при изпълнението на проекта за удължаването на експлоатационния срок на ядрените мощности, като за Пети блок е осигурен и аванс от половин месец. По думите му финансовото състояние на централата е стабилно и има средства за изпълнението на проекта.
Димитър Ангелов остава изпълнителен директор до вписването в Търговския регистър на новото ръководство на АЕЦ "Козлодуй".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.