Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Захарова: Русия внимателно проучва решенията, взети на среща на върха на НАТО във Варшава

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия внимателно проучва решенията, взети на състоялата се на 8-и и 9-и юли среща на върха на НАТО във Варшава. Това съобщи говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

След срещата на НАТО във Варшава руското министерство на външните работи очаква обяснение от представители на Алианса по заявените усилия на 28-те страни - членки около политика за възпиране, но и диалог с Москва.

Дипломатическото ведомство иска разяснение също и за обявеното подсилването на Източния фланг на пакта, съобщава ТАСС.

Мария Захарова отбеляза, че Москва очаква подробни разяснения от представители на Алианса за "натовските усилвания по всички азимути" в хода на срещата на 13-и юли, когато ще разговарят  представители в Съвета Русия-НАТО.

В контекста на декларираните миролюбиви намерения на Блока, представляват интерес позициите на Брюксел по отношение на инициативата на нашите финландски партньори, т.е. "планът Нийнисте", носещ името на Саули Нийнисте – президент на Финландия, за повишаване на авиационната безопасност на Балтика, добави Захарова.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия посочи още, че първоначалният анализ на случилото се във Варшава показва, че НАТО продължава да съществува в някакво военно-политическо огледало.

Изразителният дисбаланс в укрепването на натовските флангове на Изток, и то на фона на безпрецедентната по своите мащаби терористична опасност по южното направление, свидетелства за все по-очевидното откъсване на политиците от Блока от действително насъщните потребности за защита и обезпечаване на безопасността на гражданите на държавите - членки на НАТО, добавя в официалното си изявление Мария Захарова.

Резултатите от срещата на върха показват недоверието между Русия и Алианса, бяха първите коментари на руски експерти след форума на НАТО. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.