Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Кресна гласуват на 31 юли дали общината им да се включи Асоциацията по ВиК

Жителите на Кресна ще решат дали общината им да се включи във ВиК асоциацията в област Благоевград, която наскоро подписа договор с държавното дружество като воден оператор. Тя  е единствената от 14-те общини,  в която местните законодатели отхвърлиха предложението за окрупняване на водния сектор, което се сочи като изискване за  европейско финансиране на проекти за  модернизиране на водната инфраструктура. 

Кметът на Кресна Николай Георгиев издаде заповед за провеждане на общо събрание, в което чрез явен или таен вот хората ще гласуват "за" или "против" присъединяването към Асоциацията по ВиК. Своеобразният референдум, който ще се проведе в последния ден на месеца (31 юли) се позовава на Закона за местната администрация и  Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. 

Област Благоевград е една от четирите, в които няма окрупняване на водните дружества в един оператор, а това е едно от изискванията за усвояване на средства по Оперативна програма "Околна среда“. 
Всички общински съвети  взеха  решение за влизане в асоциацията, с изключение на Кресна. Това породи сериозно недоволство сред кметовете на  останалите общини, които разчитат на програмата за решаване на тежките проблеми  с остарялата водопроводна мрежа, постоянните аварии и сериозните загуби на вода. 

Областният център се нуждае най- малко от 90 милиона лева за подновяване на водната инфраструктура, посочи на последното общо събрание на асоциацията кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Кметът на Кресна обаче е категоричен, че не ЕК в Брюксел е поставил такива изисквания, а това е приумица на българската изпълнителна и законодателна власт. 

Резултатите от допитването чрез общо събрание в Кресна  ще решат съдбата на  ВиК асоциацията в Благоевград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.