Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Имаме над 170 свидетели и около 100 експертизи за атентата на Летище Бургас

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Срещу двамата подсъдими за атентата на бургаското летище са повдигнати обвинения в помагачество към тероризъм. Това каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че свидетелите по делото са повече от 170, а направените експертизи са близо 100. Това е първото дело за тероризъм в по-новата съдебна история на страната ни.

36-годишният Мелиад Фара – ливанец с австралийски паспорт, и 28-годишният Хасан ел Хадж Хасан  ливанец с канадски паспорт, са обвинени в действия, с които са подпомогнали извършителя, който загина, да осъществи терористичния акт, заяви Цацаров:
Делото действително е трудно и е доста обемно. Като обем то е 80 тома. Само съдебно-медицинските експертизи са 48, отделно е другият вид експертизи, а и доказателствата, които са събрани по реда на международната правна помощ, са събрани 22 поръчки за международна правна помощ, които са били отправени до различни държави, включително Ливан, Мароко, държави, с които на практика ние за първи път комуникираме по този начин. Има включително и ситуационна експертиза, която е пълно възпроизвеждане на взрива и всички последици от него.

Няма категорични доказателства за трети съучастник в подготовката на атентата. Не можем да повдигнем обвинения само на базата на разузнавателна информация, уточни главният прокурор:
В случая ние сме ограничили кръга само до лицата, за които можем да докажем, имам предвид със средствата на наказателния процес, стремейки се при всички случаи към осъдителна присъда, тяхното участие.
Фара и Хасан ще бъдат съдени задочно и ще бъдат представлявани от служебни защитници. Въпреки многократните опити на прокуратурата местонахождението на двамата така и не беше установено официално чрез механизма на международната правна помощ.

Разширен петчленен състав ще гледа делото за атентата на Летище Бургас. В него влизат съдиите от Специализирания наказателен съд Аделина Иванова и Виржиния Петрова и трима съдебни заседатели. Съдия-докладчикът Аделина Иванова, която беше определена със системата за случайно разпределение, има на разположение 15 дни, за да прецени дали да насрочи делото, или ако открие процесуални нарушения, да го върне на прокуратурата.

При терористичния акт загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Навършват се 4 години от атентата на летището в Бургас

Днес се навършват 4 години от атентата на летището в Бургас. В 17 часа пред паметника на жертвите на морската аерогара ще се проведе възпоменателна церемония. При терористичния акт загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов..

обновено на 18.07.16 в 09:16