Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари блокираха за кратко пътя към Гърция в района на село Мусомище

Снимка: Евтим Петков

Пчелари от шест общини в благоевградска област блокираха за кратко международния път към Гърция в района на гоцеделчевското село Мусомище. Протестът им е заради подновяването на пръсканията срещу разпространението на заразния нодуларен дерматит в района  и масовото измиране на пчели и други насекоми. Няколко леки автомобила преградиха пътното платно и за кратко спряха движението по международната връзка със Гърция. След бързата намеса на полицията крайната форма на протест беше прекратена, а някои от организаторите получиха санкции.


Третирането от въздуха  на площите по поречията на реките ще бъде възобновено на 21 юли, четвъртък, заради открити  нови случаи на заболяването нодуларен дерматит по едрите домашни животни. Пчеларите твърдят, че  това ще бъде пагубно не само за тях,но  и за природата изобщо: 
Ако прочетете описанието на този американски препарат "Цитрол" ще се хванете за главата. Още на първата страница пише, че е опасен за околната среда. Това е чиста екологична катастрофа.
В четвъртък се очаква по-голям протест на пчеларите, които призоваха цялото население да ги подкрепи. 

По думите на председателя на пчеларското сдружение Тома Чолаков, животновъдите в района също отчитат минимален ефект от пръскането.  Има сигнали за некачествено загробване на животните и то на терени, определени за пашуване: 
Даже има животни, които са умрели, които не са загробени, оставени са ей така да се разлагат и да разнасят зараза.

От Агенцията по храните опровергаха информацията, че използваното за пръскане на площите вещество „Цитрол“ е опасно и забранено за употреба в Европа. 
   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.