Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: Акваторията на Черно море е под постоянен мониторинг

Георги Костов
Снимка: BGNES

Обстановката по българо -турската граница е относително спокойна и благоприятна. Това каза в Бургас главният секретар на МВР Георги Костов. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, той е извършил проверка в района на Малко Търново."Акваторията на Черно море е под постоянен мониторинг", допълни още Костов. Миграционният натиск от Гърция не е проблем, каза той:

При задържане на тези незаконно проникнали в страната чужденци, има процедура, по която бързо, в рамките на 24 часа, след като приключи веднага наказателното производство срещу тях, те биват връщани в гпръцките бежански центрове, където следва да бъдат. Така, че там проблемът е относително по лесно решим.

Във връзка с повишената смъртност на делфините по Южното Черноморие Костов заяви, че е преминал по рисков маршрут от Царево до Бургас с граничен катер и не е видял рибарски лодки и кораби, които да извършват нерегламентиран риболов. Смъртността при делфините няма връзка с военноморското учение „Бриз 2016“, подчерта Георги Костов.

Не виждам връзка с учението, никаква. Трупчетата на делфини, които са намерени са без видими драматични увреждания. Мнението и на еколозите е, че става въпрос за малки представители на този вид, които са починали от удавяне. При учението "Бриз" не са използвани рибарски мрежи, така че това съждение е нелогично.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.