Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация „Българско Черноморие“: Рибарската общност не е виновна за повишената смъртност на делфините

Снимка: БГНЕС

В декларация до премиера Бойко Борисов риболовни фирми, рибари и неправителствени организации се обявиха против всякакви забрани, рестрикции и ограничения на риболова. От бранша твърдят, че морският риболов не може да бъде причина за завишената смъртност при делфините, нито за намаляването на популацията им. По инициатива на Националната асоциация „Българско Черноморие“ рибари, неправителствени организации и представители на държавни институции проведоха дискусия по повод поисканата от премиера забрана на риболова в участъците с делфини по българското крайбрежие. Категорично сме против налагането на ограничения, каза председателят на Асоциацията Димитър Канариев

Категорично рибарската общност не е виновна за повишената смъртност на делфините.

Не може да се посочи категорична причина за измирането на делфините, каза главният експерт по биоразнообразие към регионалната екоинспекция Милена Ярмова.

Докато не се направи аутопсия, само по външни белези, причина за смъртта не може да бъде доказана. Тези делфини – трупове, които сме намерили, нямат външни признаци за насилствена смърт.

Предстоят промени в Закона за рибарство и аквакултури, каза директорът на ИАРА Янчо Янев:

До този момент, при извършените проверки не е констатиран улов на делфин.

Може да се установи връзка между намерените мъртви делфини и проведеното военноморско учение, каза Аспарух Карастоянов от Черноморската изследователска програма "Ной“, която е работила по проект за наблюдение на китоподобните в Черно море:

Тотален враг на делфините представляват сонарите. Самият факт, че имахме делфини, които се опитаха да изскочат на брега. Когато има сонар, те бягат на брега, за да се отърват от тези шумове. Това е по времето, когато имаме учение в Бургаския залив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.