Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери от Ситово смятат, че причина за смъртта на животните им е замърсената вода

Снимка: БГНЕС

Продължават мерките за ограничаване на заразата с антракс в Силистренското село Ситово след обявеното огнище на болестта в края на миналата седмица. 26 са мъртвите животни, за които беше установено, че са заразени с болестта. През настоящата седмица няма нови случаи.

Фирмата за млечни продукти в силистренското село е санкционирана за замърсяване на околната среда с отпадъци от производството. Според фермери животните умират, защото пият замърсена от млекопреработвателното предприятие вода.

Само за няколко дни във фермата на Веселин Василев от село Ситово са умрели 17 крави и телета. Въпреки официалното обяснение за зараза с антракс фермерът твърди, че истинската причина за мора е силно замърсената околна среда от местната мандра:

В цялото дере мандрата си изпуска мръсната вода и го залива с мръсотия. Това е от години. Първо, в единия язовир, после се прави второ дере и него го залива, трето и четвъртото вече отива към асфалта в посока "Сребърна". Ако не тази година, догодина ще отиде в "Сребърна". Всичко е залято, няма жаба, няма риба, всичко е умряло. То цялото е пасище е там и то заля всичко. Тези животни не може без да пият от тази вода.

От години хората в Ситово се оплакват от мръсното дере и неработещата пречиствателна станция.

То е страшна работа долу. Язовири, дерета, всичко е залято. Проблемът е от години, но не могат да му направят нищо, защото той си плаща и се оправя работата. Пречиствателната станция не работи, всичко отива долу, директно заминава. Цялото село, всички негодуват, обяснява Веселин Василев.

При последната си проверка миналата седмица екоинспекторите са констатирали, че отпадъците от производството на млечни продукти не се преработват, а изтичат в селското дере. Собственикът на мандрата е санкциониран. Направено е предписание пречиствателното съоръжение да бъде почистено и въведено в експлоатация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.