Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Анкара затоплят отношенията си: Путин и Ердоган ще се срещнат на 9 август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като преди месец турският президент Реджеп Ердоган поднесе извиненията си пред руския президент Владимир Путин, заради сваления руски боен самолет над северна Сирия и бе поставен край на най-дълбоката криза в отношенията между Москва и Анкара, днес за първи път се срещнаха основните вицепремиери на двете страни в опит да затоплят замразените икономическите контакти.  Мехмет Шимшек и Аркадий Дворкович съобщиха, че турският президент Реджеп Ердоган, ще посети Санкт Петербург на 9 август, където ще бъде приет от руският държавен глава Владимир Путин.                
Днешната среща създаде и друга новина, че според „Газпром“  Анкара е потвърдила интереса си към продължаването на работата по изграждането на газопровода „Турски поток“, както и АЕЦ „Акую“. Сроковете за възобновяването на „Турски поток“ обаче ще станат ясни едва след срещата на президентите на Русия и Турция. Проблемът, който преди кризата бавеше реализацията на проекта, беше свързан с въпроса за намаленията, за които настояваше турската газова компания „Боташ“. Руският вицепремиер Дворкович заяви, че нещата около „Турски поток“ ще се движат в съответствие със ставащото в Турция, като се взимат под внимание рисковете в югоизточната ни съседка след опита за преврат.   
Във вторник двамата енергийни министри на Русия и Турция ще се срещнат и ще говорят по детайлите, свързани с “Турски поток“.   
По време на днешната среща турският министър на икономиката Нейхат Забейкчи е поставил въпроса за възобновяването от руска страна на доставките на турска земеделска продукция, на което руският му колега Алексей Юлюкаев, обяви че това ще става поетапно и в съответствие с изискванията на руските фитосанитарни  власти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.