Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на казани остават сдържани заради идеята за измервателни уреди

От Сдружение "Българска домашна ракия" са удовлетворени от гласувания днес на първо четене Закон за акцизите и данъчните складове, който връща предишните правила за работа на казаните за изваряване на ракията, но остават предпазливи заради идеята в обектите да се поставят измервателни уреди. 

Марян Николов, който е координатор на сдружението за санданско-петричкия район, нарече днешното гласуване „отпор на лобистките интереси на големите винпроми“:

Правдата победи. Днес всички депутати абсолютно са били на нашата страна. Дано да проявят разум и при окончателното гласуване там, септември месец на второ четене когато ще е, и да го приемат в един разумен вариант. Най-вероятно ще остане предложението на Патриотичния фронт да се върне старият режим.


Заради все още действащия закон, ограничаващ  изваряването на ракия в рамките на 500  хектолитра, сивият сектор  достигна до 80 процента, твърдят казанджиите. Никой от законодателите не е засегнал темата с контрабандното производство и  търговия с ракия, отбеляза Николов.

Собствениците на обекти за изваряване на ракия са категорични, че не е работа на общините да контролират този бизнес, а и повечето кметове били против това. От Сдружение „Българска домашна ракия“ очакват и на второ четене проектът на закона, зад който застана Патриотичният фронт, да мине без изненади.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.