Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на водата в село Баня

Снимка: Община Разлог

Празник на студената и  топлата вода събира жители и гости на курортното село Баня, Разложко.

Идеята на празника е да представи селището като модерна СПА и балнеологична дестинация и в същото време да покаже традициите от миналото, споделя кметът Мария Юрганчева: 
Ще бъде на два етапа празникът. Първият етап ще бъде на селския басейн, който е с олимпийски размери. Има и малък детски басейн. Ще има състезания по плуване.
Празникът ще продължи в реставрираната римска баня, където се намират и запазените пералища на селото. В тях са идвали хора от цялата Разложка околия заради благодата на 70-градусовата минерална вода:
          Това е бил моментът, в който се е обменяла информация от целия регион. Това е бил фейсбукът на моите баби и дядовци. Ще покажем и живота на тези пералища, добави Юрганчева.
Освен над 20-те минарални басейна в хотелите и къщите за гости, село Баня предлага богат спектър от туристически услуги, което го прави предпочитано място от туристите през цялата година, подчертава Мария Юрганчева. 
           Определено е целогодишна дестинация. Даже в момента ми се струва, че в Баня има повече туристи и от Разлог, и от Банско. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.