Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 22 тона минерална вода, осигурена от българските горски стопанства, са били разтоварени днес в Скопие

Два екипа на Столичната община помагат за отводняването на Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 22 тона минерална вода, осигурена от държавните горски стопанства, са били разтоварени днес в Скопие като част от хуманитарната помощ, която българското правителство предоставя на Македония за преодоляване на последствията от наводненията през последните дни. 
Два екипа на Столичната община помагат за отводняването на Скопие, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова
Това е голямо бедствие. Поднасям съболезнования към близките на жертвите. Всички сме длъжни да помагаме, кой с каквото може. Когато мои колеги имат проблеми, винаги се отзоваваме, може би първи винаги, които предлагаме тази помощ. Държавата изпрати екипите от пожарната. Работата е много тежка. В днешния ден ще продължат с отводняването на къщи. Разговарях преди малко отново с кмета на Скопие, да го попитам, дали все още има нужда от екипите или можем вече да ги изтеглим, след като те са направили своята организация
Екипи на районните администрации следят непрекъснато нивото на реките и язовирите около столицата, с цел превенция от наводнения, увери Фандъкова:
Ежегодно между 30 и 50 км почистваме речни корита. Имаме система за наблюдение на нивата на реките, която да ни дава информация достатъчно рано. За съжаление климатичните промени са факт. Това трябва да го разберем, трябва да го осъзнаем и да го знаем и да не пренебрегваме никакви сигнали и информация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.