Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват 1070 години от успението на Свети Иван Рилски

| обновено на 18.08.16 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 1070 години от успението на Свети Иван Рилски - небесния покровител на българския народ.

Българският патриарх Неофит оглави светата литургия в съборния манастирски храм „Рождество Богородично”.

Десетки духовници от православни държави взеха участие в литургията. Стотици богомолци изпълниха централния манастирски храм „Рождество Богородично“ още  в ранното утро, за да се поклонят пред небесния закрилник на България и да докоснат мощите на светеца, които и днес продължават да правят чудеса.

В 9.00 часа звън на камбани извести началото на религиозното честване. Висши духовници от православните църкви на България, Русия, Гърция, Сърбия и Македония участваха в Светата литургия в памет на монаха от Рилската пустиня.

След светата литургия литийно шествие ще извърви пътя до скалата, в която светецът е прекарал последните години от иноческия си живот.

Свети Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино и още като юноша приема монашеството, живеейки като отшелник в планината. В началото на десети век създава манастир за десетките монаси, негови последователи. Опожаряван и съграждан из основи, днес Рилският манастир е в списъка на световното културно наследство и е най-посещаваният обект в България. През 2002 година тогавашният игумен Драговитийски епископ Йоан посреща в светата обител Папа Йоан Павел II.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.