Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Моята друга музика" в неделя

Песните на олимпиадите - от Рио назад във времето до Монреал

Снимка

Някои от песните, които са откривали или закривали олимпийските игри през годините, ги знаем добре. Други са си останали там, в онзи "олимпийски миг“, дали защото са били твърде патетични, дали защото са прекалено мащабни, за да имат "отделен живот". Както при почти всяко нещо в музиката, еднозначен отговор няма.

Ако има шампион сред олимпийските песни, то това е "Barcelona". Написана от Фреди Меркюри и Майк Морън още през 1987година, за да бъде готова за предварителната селекция за олимпиадата в Барселона, тя е ярък израз на любовта на вокалиста на "Куин" към операта... А много преди това той е споменал, че обожава Монсерат Кабайе и че иска да се запознае с нея. И когато става ясно, че Барселона ще е домакин на игрите, тя (която е родом именно оттам) се обажда на Фреди. Останалото е история!

Друга олимпийска песен, останала във времето, е One Moment in Time на Уитни Хюстън, която звучи при откриването на Олимпиадата в Сеул през 1988 г. Интересното е, че за едни от олимпйските игри на американска територия - тези в Атланта през 1996 година, две от емблематичните песни не са на американки, а на канадка (Селин Дион) и на кубинска емигрантка (Глория Естефан).

14 години по-рано, в Лос Анжелос пък "химнът на плувците" е изпълнен от Кристофър Крос, а друга от песните е поверена (да бъде композирана) от Джорджо Мородер. Иначе испанската 1992 г. е много силна, защото освен безспорната Барселона, там звучи още един страхотен дует (написан от британец, но затова пък кой - Ендрю Лойд Уебър) - на Хосе Карерас и Сара Брайтмън.

Красива, но вече позабравена, е песента, с която се откриват игрите в Сидни - The Flame, заедно с едни прекрасни-затрогващи пеещи деца. И две интересни и показателни канадски олимпиади - зимната във Ванкувър през 2010, когато "барабана бият" Брайън Адамс и Нели Фуртадо (която преди това се беше "присетила" за португалските си корени и беше записала химна на европейското по футбол в Лисабон, а за зимните олимпийски игри във Ванкувър отново си стана канадка), и лятната в Монреал 34 години по-рано, когато олимпийската песен е на френски, изключително красива и нежна и се нарича Je t''aime.

Всички тях можете да чуете в "Моята друга музика" по Радио София в неделя от 13 до15 часа. И не само - има цял "бразилски Рио час" - с много Жобим (в комбинации ту със Стинг, ту с Франк Синатра) и Сержио Мендес, както и с малко Елиане Елиас и песни от онази прекрасна анимация "Рио". И едно страхотно Desafinado с гласовете на Джордж Майкъл и Аструд Жилберто.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46