Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39 милиона лева за рекултивация на общинските сметища

Снимка: БГНЕС

Започва рекултивацията на общинските сметища, които са обект на наказателна процедура на Еврокомисията срещу България. От МОСВ съобщават, че средствата за това ще бъдат отпуснати чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

23 проекта за облагородяване и закриване на стари сметища ще бъдат финансирани с 39 милиона лева в рамките на следващите пет години, съобщават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Вече се строят първите клетки на регионалните депа в Пазарджик и Златица. Предприятието за управлението на дейностите по опазване на околната среда ще дофинансира също изграждането на депото на Разлог, което ще обслужва четири общини.

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България през 2012 заради неизпълнение на директивата за управление на отпадъците. През декември 2015 обаче тя беше замразена, след като бяха закрити 54 депа, 38 бяха рекултивирани и бяха изградени 18 регионални системи за управление на отпадъците, отчитат от МОСВ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.