Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск от загуба на евросредства, ако до 2018 няма одобрен проект на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Снимка: Кети Тренчева

Има реален риск от загуба на европейски средства, ако до 2018 няма одобрен проект и изпълнител за трасето на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. Тя даде символично начало на строителните дейности на участъка от Сандански до Кресна.

Отсечката, чието изграждане на практика започна от днес, е дълга 24 километра, като по трасето ще се изградят две големи мостови съоръжения над река Струма, два пътни възела и няколко естакади с дължина до 650 метра. Проектът за участъка от Благоевград до село Крупник също е одобрен, като в момента вървят процедурите по отчуждаване на терените. Най-проблемен остава лот 3.2 през дефилето заради трудния терен и претенциите на природозащитните организации:

Работим заедно, с всички организации, утре е поредното заседание. За съжаление има много крайни варианти, варианти от типа да затворим изцяло пътя през дефилето.

Министър Павлова предупреди, че има реална опасност от загуба на европейското финансиране, ако не се постигне консенсус по  някой от  възможните варианти на магистралата през Кресненското дефиле:

Те са най-критичните, най-важните и за тях европейското финансиране, което имаме, е валидно до 2020 година. Рискът да го загубим, ако не намерим решение, е много голям, нещо, което не можем и не трябва да си позволим. Самото строителство в рамките на дефилето може да приключи до 2022 година.

Към момента най-приемливият вариант е главен път Е-79 да бъде едното трасе на магистралата за движение в посока „Кулата“, а в посока София да се изгради  отделно трасе по  съществуващ стар път  през селата Стара Кресна, Ощава, Мечкул и да се съединят при пътен възел Симитли. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.