Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители заплашват да съдят Фонда за лечение на деца

| обновено на 08.09.16 в 18:17
Фонд за лечение на деца
Снимка: cfld-bg.com

Родители на дете с онкологично заболяване заплашват да съдят Фонда за лечение на деца, тъй като месец и половина нямат отговор на молбата си за финансиране на лечението в Германия. Близките на 4-годишното момченце изпратиха писмо до здравния министър и медиите, в което молят за обществен натиск над администрацията. От Министерството на здравеопазването се ангажираха да проверят случая и да отговорят до края на деня.

От 22 август сме в Германия и очакваме Фондът да отпусне парите за лечението на Емо, каза майката Бистра Кирчева пред "Хоризонт":

След съвета на 31 август ни казаха да изчакаме писмено резултата до петък, но в петък нямаше никой да ни каже какво се случва. От вчера започват с едни недомлъвки. Лично на мен никой нищо не ми е казал какво предлагат. На сестра ми са казали, че трябва да се приберем в България, да започнем там лечението във Варна и като стигнала до някакъв етап, щяла да изпише детето.

Според Красимира Величкова, член на Обществения съвет на Фонда, случаят на два пъти е разглеждан от Съвета и двата пъти с положително решение:

За първи път разглеждахме заявлението на Емил Каров на 17 август и Общественият съвет гласува той да замине за Хайделберг, където да се яви на преглед на 22 август, въпреки че медицинското становище, което съпътстваше документацията му казваше, че лечението му може да започне в България, тоест химиотерапията да е тук. На 31 август, миналата седмица, имахме заседание на Обществения съвет, където гласувахме да бъде финансирано това лечение на стойност близо 185 хиляди евро с аргумента, че в България не може да бъде проведено необходимото комплексно лечение на детето.

Директорът на Фонда професор Владимир Пилософ заяви пред "Хоризонт“, че решението да се плати лечение в чужбина за дете, което може да се лекува у нас, е незаконно съобразно, затова отново ще го върне за разглеждане на заседанието на Съвета на 14 септември. Тази теза подкрепи и заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков:


Родителите представят оферта за над 400 000 евро от Германия. Мисля, че беше евро, но може и да бъркам. Тази информация е поднесена на 31 август. На следващия ден, буквално, е становището на професор Добрин Константинов, че химиотерапията може да бъде проведена в България и тъй като Общественият съвет няма решение, случаят ще бъде представен за окончателно решение на Обществен съвет на 14 септември. Мисля, че тогава има заседание на Обществения съвет.

Заместник-министърът призова всички, които смятат, че имат право на лечение, но не го получават, да се обърнат към него.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.