Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

ТРУД извежда на преден план обещанието на заместник-министъра на просветата Диян Стаматов, че повече няма да има опашки за записване на първолаци в атрактивните училища в София, Пловдив и Варна. Стаматов обясни, че от следващата година се въвежда централизирано уточняване на районите по критерия близост до училището в трите най-големи града. Това ще стане с решение на общинските съвети. министерството вече е започнало разговори по темата с местните управи, допълва ТРУД.

Втори ден поред печатните издания се занимават със сделката за държавен имот в центъра на столицата, която предизвика остри политически реакции.
Областният управител Веселин Пенев, извършил сделката за „Царските конюшни“, „първо отказа на Борисов, после подаде оставка. Правителството го дава на прокурор“, обобщава в заглавие вестник 24 ЧАСА. В публикация на първата си страница изданието подчертава, че Пенев е „бил лансиран от Радан Кънев, по квота на Корман Исмаилов“.
„Губернатор падна в конюшните. Премиерът даде Веселин Пенев на прокурор“, пише СТАНДАРТ.
„Властта панически разчиства конюшните“, гласи отзивът в ДУМА. „БСП разобличи вътрешния министър Бъчварова в лъжа, че не се е отказала от апетитните имоти“. От своя страна, МОНИТОР публикува опровержението на министъра.
Сделката с Царските конюшни затъна в нови абсурди и лъжи. Засегнатите министри - и тримата от ГЕРБ, се дистанцираха от скандала, пише вестник СЕГА.
Законното подслушване е намаляло почти двойно през 2015-та в сравнение с предишната година, съобщава същият вестник. Съдилищата вече масово отказват на полицията, прокуратурата и ДАНС, сочи изданието, като цитира приетия от парламента доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.
„Търговци ни продават електроуреди, които са забранени в Евросъюза, като заобикалят директиви на Брюксел с фиктивна смяна на предназначението им и на датата на вноса им у нас“, предупреждава МОНИТОР. „Електрическите крушки с нажежаема жичка например трябваше да бъдат изтеглени от търговската мрежа още през септември 2012 година, тъй като 95 процента от консумираната енергия се отделя като топлина, а само 5 процента - като видима светлина. За да спасят бизнеса си обаче търговците ги прекръстиха на „лампи със специално предназначение“, обяснява МОНИТОР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.