Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: Кампанията "Подкрепяме българското" е важна за обратната връзка между фермери и потребители

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Кампанията "Подкрепяме българското" е много важна за обратната връзка, която се получава от фермерите и потребителите. Това каза в Шумен министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Шуменска област е една от най-добре развитите по отношение на земеделието. Близо 11% от свиневъдството се развива в региона и 9% от насажденията с лавандула също са в Шуменско, каза Десислава Танева:

В последните години има траен ръст и на животните, и на трайните насаждения, и на зърнено-житните култури. Тук добивите на земеделските производители са по-високи от средните, но цените на зърната наистина бележат рекорден спад в последните няколко години. Фючърсните котировки показват тяхното стабилизиране за зимата, за пролетта догодина. Надяваме се тази тенденция да се задържи, за да могат земеделските производители да получат и по-високи приходи.

Министър Танева отговори и на въпрос на радио "Шумен“ – "Кога ще бъде решен проблемът с неизплатените средства от страна на Българската агенция по безопасност на храните, която дължи на шуменския екарисаж 6 700 000 лева?":

Наясно съм, че има формирани задължения. Те не са формирани в нашия мандат. Българска агенция по безопасност на храните, респективно Министерство на земеделието и храните, има по-различно виждане относно стойността на дължимото и в момента тече комуникация между двете страни и се надявам, че ще се постигне споразумение за това колко е дължимата сума.



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.