Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари обжалват присъдите си за смъртта на родилка и бебето ѝ

Снимка: БГНЕС

Двама акушер-гинеколози от Габрово обжалват наказанията си, наложени им от Окръжния съд в града за смъртта на новородено бебе и неговата майка. Делото ще бъде гледано днес в Апелативния съд във Велико Търново.

Става дума за случай от есента на 2013 година, когато в Областната болница в Габрово почина новородено момченце, а по-късно и неговата 30-годишна майка, транспортирана в тежко състояние в Университетската болница Плевен.

За тяхната смърт на пет години лишаване от свобода беше осъден  доктор Димитър Ангелов, тогава началник на АГ отделение, а тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок получи водилата раждането доктор Севдалина Колева. Те бяха признати за виновни за проявена немaрливост при изпълнение на служебните си задължения, нарушаване на разпоредби и медицински стандарти, довели до фаталния край за бебето и родилката. Доктор Ангелов беше лишен от правото да упражнява лекарската професия за срок от пет години, а на доктор Колева това право е отнето за три години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.