Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа Регионална конференция на Европейско партньорство за достъпно здравеопазване

Представители на пациентски организации и здравни институции от 25 европейски страни се събират в София, за да обсъдят възможностите за партньорство в сферата на здравеопазването. Форумът е първата конференция на инициативата Европейско партньорство за достъпно здравеопазване.

Регионалната конференция е посветена на подобряването на достъпа до здравеопазване на пациентите от Централна и Източна Европа.

Инициативата за достъпно здравеопазване беше създадена след доклад на Европейската комисия от 2014 година, който показа, че макар здравните системи в Европа да са много различни като начини за финансиране и организация, почти във всяка държава има затруднения с достъпа до качествена и навременна медицинска грижа. Ако в някои държави и региони тя е свързана с високата цена на медицинската услуга, в други проблемите са отдалечеността между лечебните заведения или дефицита на медицински кадри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.