Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на града Николай Димитров в откритото студио на Радио София

Несебър е перлата в короната на националното ни самочуствие

Общината се грижи сама за чистотата, от този сезон градът се мие и чисти денонощно, строи се нов културен дом

При гостуването ни в Несебър в специалното ни студио, разположено пред Старата митрополия в Стария град, дойде и кмета на общината Николай Димитров и започна именно с факта, че "в този момент сме разположения върху няколко пласта време".
Да управляваш град като Несебър, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО, не е лесно, защото се смесват изискванията на миналото и на настоящето, да не говорим за бъдещето. Хем трябва да се реагира на променящия се свят, хем Несебър трябва да си остане така романтично и исторически обусловено красив.
Николай Димитров е роден тук през 1965 г. и целия му живот (без студентските години в Бургас и Чехия) е протекъл тук. Казва, че познава всички жители на старата част - "ами 1500 човека, знаем се", и наистина много от по-възрастните го спират и се обръщат към него с Николайчо...
Няколко пъти в разговора ни набляга на факта, че е постигната добра комуникация с хората и че решения се взимат, след като жителите на града се убедят, че те са правилни. Такава е историята с боклука, или по-точно с изнасянето на контейнерите за смет извън обсега на стария град. Постепенно местните жители се съгласяват с неудобството да отнасят боклука си там, но виждат колко по-добре изглежда стария град без контейнери, а само с малки (но начесто) кошчета. Общината сама се грижи за чистотата, няма наета външна фирма и откакто е така - Несебър е по-чист. От тази година градът се мие и чисти денонощно. Чадърите на заведенията в старата част са само бели - това е друга малка победа за Николай Димитров, няма вече "рекламна шарения", щорите и капаците на старите къщи са само в кафяво, спазват се и указанията за това, което се излага по улиците.
Да кажем още нещо хубаво - в Несебър продължават да изплащат по 2000 лева на всяко дете, родено на територията на града. И искат да се превърнат във фестивал град. Николай Димитров е убеден, че културните събития и фестивали могат да спомогнат за удължаването на сезона и иска в това отношение да вземе добър пример от Виена, където преди време със съпругата си правят представяне на българския мед и "показват" живи пчели, които силно впечатляват виенчани. Сега кметът с две ръце подкрепя новия фестивал на класическата музика "Месембрия Орфика", който събира една многонационална публика в продължение на три вечери. И ни напомня, че в Несебър има 38 000 имота, собственост на руснаци (от които 2000 живеят целогодишно в града) - което си е една много културна и "научена" публика. Чуйте разговора ни с Николай Димитров - за всичко споменато, но и за туристическия сезон и новостите в него, както и за новия голям проект, който се строи в новата част - голям културен дом, с нова зала и какво ли още не. А на хоризонта се задава и Летен театър...
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките срещу Covid-19 през погледа на един международен шофьор

Всяка страна в Европа взе различни ограничителни мерки по различно време заради опасността от Covid-19. Разбира се, много хора не бяха съгласни с тях, защото смятат, че мерките са били или ненавременни, или твърде пресилени. За мерките, които се приемат в държавите и реакцията на хората, разказва международният шофьор Веселин Георгиев. “В Испания се..

публикувано на 31.03.20 в 19:17

Психолог помага на хората в Правец да се справят с кризисната ситуация

В община Правец спазват стриктно препоръките и ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение. Впечатленията са на социалния психолог в града Красимира Цъклева. “Хората в Правец са мотивирани да спазват ограниченията. Това го виждам, когато излизам - всички са с маски, на разстояние . Хората очакват, спазвайки дисциплината всичко да..

обновено на 31.03.20 в 18:37
Пепи Джуренов

Кризисният център в "Захарна фабрика" продължава работа, настанените са под доброволна карантина

Приемът на бездомници в столичния Кризисен център в кв. "Захарна фабрика", (район "Илинден") се удължава до края на извънредното положение. Капацитетът е за 170 души. Социалното заведение функционира при спазване на строги мерки срещу епидемията от коронавирус. Точни указания няма. В блок 51 настанените са под карантина, не се пускат да..

обновено на 31.03.20 в 16:31

Няма да се събират таксите за детска градина в Самоков

В Самоков родителите няма да заплащат задължителната такса за детска градина за периода на извънредното положение, коментира кметът Владимир Георгиев . Следващите мерки, към които се стреми общинската администрация, са в посока облекчаване на малкия и средния бизнес в общината.  Кметът е изпратил уведомления до директорите на детските градини в..

публикувано на 31.03.20 в 16:10

Студентите не губят надежда за бригадите в САЩ

Хиляди студенти в края на май т.г. трябва(ше) да заминат за бригада в САЩ. За много от тях това не е приключение, а е единственият начин да си осигурят средства за университетските такси. На един от последните брифинги ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обаче попари..

публикувано на 31.03.20 в 15:47

Изплащат пенсиите от 7 до 23 април

Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи. Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април..

обновено на 31.03.20 в 15:08

Стартъпите също са на ръба и предлагат свои решения

Във времена на изолация и социално дистанциране фокусът на хиляди бизнеси се насочва най-вече върху икономическите последици от сегашната ситуация. За съжаление, вече сме свидетели на фалитите на не една българска компания, както и на такива, които съкращават служители или не плащат заплати. Ситуацията е такава не само в нашата страна, но и в..

публикувано на 31.03.20 в 14:31