Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за радикален ислям в Пазарджик продължава

| обновено на 16.09.16 в 11:59
Ахмед Муса Ахмед

Засилено е полицейското присъствие пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик. Над 100 жители от ромския квартал "Изток" се събраха там, недоволни, че един от свидетелите по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници се яви на публичното място с маска. Ромите настояват свидетелят да бъде глобен или да отпадне забраната за носене на бурки в града.

Свидетелят сложи маската си на излизане от сградата на съда, а като мотив изтъкна, че не иска да бъде сниман от медиите. Закритото лице обаче провокира бурната реакция на жителите на квартал „Изток“, според които това е вид нарушаване на обществения ред. Адвокатите на 14-те обвинени в проповядване на идеите на „Ислямска държава“ и призив към война също настояват свидетелят, закрил лицето си, да бъде глобен. Адвокат Васил Генчев каза:

Тази наредба на Общинския съвет касае всички.

На последното заседание единият от адвокатите - Алтай Куцев, и прокурорът по делото - Нели Попова, влязоха в открит спор за начина, по който се разпитва един от свидетелите. В знак на протест адвокат Куцев напусна съдебната зала и не пожела да се върне в съда, което наложи прекъсване на заседанието.

Делото продължава с разпит на свидетели, а на подзащитния на Алтай Куцев е назначена служебна защита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.