Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Левуново честват 100 години военен храм-паметник "Свети Георги"

Снимка: архив

Стогодишнината от най-ожесточените сражения на българските войски по време на Първата световна  война се отбелязва днес в санданското село Левуново. Там се намира единственият военен храм-паметник на Втора българска армия - църквата „Свети Георги“.

Честването ще започне с тържествена литургия в храма, а официалната военна церемония ще се проведе пред чешмата-паметник на Втора българска армия.

Черквата „Свети Георги“ е построена през 1874 година, но през  Балканската война е опожарена от отстъпващите турски войски. По време на Първата Световна война  в село Левуново е разположен щабът на Втора българска армия. Тогавашният свещеник, отец Стоян Ташев, отива при генерал Георги Тодоров и го моли войниците да възстановят черквата. Работата започва през 1916 година и е завършена само за десет месеца.  Храмът и построената чешма пред него стават първия и единствен  по рода си военен паметник на Втора българска армия. В черквата са поставени мраморни плочи с имената на българските войници, загинали в Първата световна война, сред които и подпоручик Димчо Дебелянов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.