Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на сепаратистките движения в света се провежда в Москва

Снимка: Николай Кръстев

В Москва се провежда среща на сепаратистките движения в света. В нея участват представители на Приднестровието, Каталуния, Северна Ирландия, Западна Сахара, Източна Украйна, Близкия изток и американските щата Калифорния и Тексас. Мотото на форума е “Диалог между нациите. Право на народите на самоопределяне и създаването на многополярен свят”.

Това е втората среща на руското антиглобалистко движение, което се провежда от миналата година насам. Ръководителят му Александър Йонов не каза как се финансира организацията, но призна, че тя е получила гарант от руските власти на стойност 30 000 евро за организирането на конференцията. Пред БНР той съобщи, че част от участниците ще бъдат приети от представители на руското външно министерство в рамките на гражданския диалог с неправителствените организации.

На форума присъства и депутат от крайната националистическа Либерално-демократическата партия на Русия ЛДПР на Владимир Жириновски. Йонов приветства част от гостите като представител на така наречената Донецка народна република, намираща се в Източна Украйна, където рускоезичното малцинство желае да се дели от Киев от 2014 година насам. Участниците в московската среща на сепаратистките движения представиха своите виждания за това как, според тях, би изглеждал света за в бъдеще.

Представителят на тексаското национално движение Мей Смит заяви, че организацията му се готви за референдум за независимост на американския щат през 2019 година, след което той ще подаде и молба за членство в ООН. В подобен доста критичен тон бяха и представителите на Калифорния и Каталуня, която също в скоро време се готви за референдум за отделянето й от Испания. Във форума не са поканени обаче движения със сходни цели в Русия, като съществуващите в Карелия, Сибир, както и в Крим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.