Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Захарова: Русия няма нищо общо с решението на България да смени Ирина Бокова

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия няма нищо общо с решението на българското правителство да смени официалния си кандидат за генерален секретар на ООН от Ирина Бокова на Кристалина Георгиева. Това заяви говорителят на Mинистерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

На редовния си брифинг тя каза, че следващият ръководител на световната организация трябва да бъде професионалист, като уточни, че позицията на Москва е бъдещият ръководител на световната организация да бъде от Източна Европа. Захарова коментира решението на страната ни да замени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН:

За нас това решение на България няма никакво значение. Това е решение на българското правителство. Искаме да вярваме, че това е суверенно решение. Дали е тaкова или не, моля, попитайте българските управляващи.

На уточняващия въпрос на БНР как Русия би гласувала, Захарова каза многозначително, че времето ще покаже:
Това е интересен въпрос. Времето ще покаже. Както знаете работи се по този въпрос - провеждат се срещи между представителите на министерствата на външните работи с кандидатите. Нашата позиция е ясна, че трябва да е от Източна Европа. Контактите с всички кандидати протичат открито и след това ние публикуваме необходимата информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.