Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви за санкциите у нас за нарушаване на авторското право и можем ли да защитим пърформанс?

В "Радио кафе" продължаваме спорната (поради липса на информация и ред други причини) тема за авторското право.

Всички български автори, с които съм работила, се делят на две групи – тези, които са се образовали или живеят в чужбина и тези, които живеят в България, каза за Радио София Ирина Баткова, куратор на проекти, свързани със съвременното българско и чуждестранно изкуство, представител и на Арт проджект депо.

В Берлин няма нито един български студент, които да има програма за сваляне на музика и филми, тъй като има частни компании към големите разпространители, които следят за нарушители и глобите са огромни. Издирват хората по IP адресите и тази санкция дисциплинира хората и ги кара да се замислят за нарушенията, които правят, коментира още тя.

В България и законодателството и санкциите, свързани с авторското право, са невидими и аз лично не мога да ги отразя, заяви Ирина Баткова.

Хората като Ирина Баткова се опитват да работят в една среда, в която не получават почти нищо. Нямат никаква защита за творците и положението е неприятно за тях. От страна на защитата на продукта, който произлиза от твореца, имаме едно Патентно ведомство. То се занимава с остарели неща. Ако един творец се опита да регистрира един продукт, как би го направил в Патентното ведомство – това е напълни невъзможно, допълни Слави Танкейн от Международния правен център.

Той добави, че от две години Международният правен център се опитва да осъществи свой проект за онлайн платформа за регистрация на авторски произведения. Така ще има единен регистър, в който произведенията на творците ще фигурират и ще бъдат защитени.

Още по темата за авторското право – чуйте от разговора на Лили Големинова с Ирина Баткова и Слави Танкейн.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са злоупотребите със средства върху икономиката?

България слиза с четири места в класацията "Индекс на демокрацията 2022" според класацията на британската група "Икономист. Утре, 8 февруари 2022 г. в литературен клуб "Перото" ще бъде представена книгата събитието "Черната книга на правителственото разхищение в България 2022". Подробности пред Радио София разказа Мила Мошелова. "Аз виждам..

публикувано на 07.02.23 в 18:18

Depeche Mode

Специално събитие, цели да ознаменува 30 години от издаването на ключовия албум на Depeche Mode "Songs of Faith & Devotion" (1993) — проект, който  не само бетонира мястото на бандата от Базилдън в алтернативната музикална история, но и почти води до нейния разпад след изтощителното и изпълнено със синтетика 14-месечно турне "Devotional / Exotic"...

публикувано на 07.02.23 в 18:07

Зависимостите - да им избягаме или да ги заменим с градивни

Колко бързо трябва да бягаш, за да избягаш от зависимостта? Този въпрос е особено подходящ към победителя в най-известния маратон по планинско бягане Иво Андреев не само заради последното му увлечение, но и защото е успял да се отърве от тежки зависимости. Пред Радио София Иво Андреев разказа как е започнал с цигарите - на 13..

публикувано на 07.02.23 в 16:31

"Пред Блока" с първи акустичен концерт

Организацията в подкрепа на млади български музиканти “Пред Блока” ще представи първия си акустичен концерт за 22023-а година. Това е първото им събитие за тази календарна година. То ще се случи този четвъртък - 9 февруари 2023 г. На сцената авторска музика, а и някои обичани от публиката парчета ще изпълнят - DeВяра и Jeko(v).  . По повод..

публикувано на 07.02.23 в 15:22

Следващият парламент трябва да приеме законови промени срещу домашното насилие

Българска платформа към Европейско женско лоби (БПЕЖЛ) излезе с Отворено писмо до ръководствата на политическите партии, гласували против Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие в 48-ото Народно събрание. То е изпратено и персонално до всички депутати, присъствали на заседанието в края на януари, включително и..

публикувано на 07.02.23 в 14:29

Евелина Вълчанова изгражда структурната си живопис с релефни и златисти акценти

Всичко, което ни заобикаля, е дало сюжет за творби в самостоятелната изложба на Евелина Вълчанова с наименование "Структурна живопис" . Всъщност то подсказва общото в платната, събрани през последната година – техниката. „Може би не е точно живопис , защото има релефни натрупвания, които доближават работите до декоративното изкуство...

публикувано на 07.02.23 в 12:06
Приобщаващото образование е осъзната цел, но не всички училища се включват

Ресурсни учители обменят опит с колеги от чужбина на конференция в София

На 7 февруари 2023 г. в София ще се проведе европейска конференция на тема “Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование” .  Форумът се организира съвместно от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София-град и Националната асоциация на ресурсните учители...

публикувано на 07.02.23 в 11:23