Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лайпциг заловиха сириеца, заподозрян в подготовка на терористично нападение

| обновено на 10.10.16 в 12:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Издирваният по подозрение, че е организирал атентат срещу летище в Германия 22-годишен сириец Джабер ал Бакр, е бил заловен тази нощ в Лайпциг. Това съобщи в туитър саксонската полиция.

Съсипани сме от умора, но сме щастливи. Успяхме да заловим заподозрения за тероризъм през нощта в Лайпциг
, съобщиха полицаите в социалната мрежа.

В събота в източногерманския град Кемниц бе евакуиран цял квартал, след като полицията направи мащабна акция за залавяне на сириеца. Той е бил наблюдаван от месеци от разузнаването по подозрение, че поддържа връзка с терористични организации. Подозрението се оказало правилно – мъжът е складирал в жилището си в панелен блок в града 500 гр химикал, с който се правят бомби. Същото вещество е било използвано при атентатите в Париж и Брюксел. Според специалисти този химикал може да се набави лесно, но пренасянето му е изключително опасно, а направата на бомба с него може да се повери само на добре обучен човек.

Заради опасността от експлозия полицията предпочела първо да евакуира блока и всички сгради около него, при което сириецът успял да избяга. Цялата полиция в Германия бе вдигната на крак и летища и гари бяха охранявани най-строго.

В неделя вечерта Джабер ал Бакр успял да стигне до Лайпциг и заговорил на гарата свои сънародници, като ги помолил да пренощува при тях. Те го поканили. По-късно обаче чули по новините за издирван сириец и разпознали госта. Вързали го и извикали полицията.

Полицията смята, че 22-годишният мъж е подготвял атентат срещу германско летище и е свързан с ислямисти. Той е влязъл в страната като бежанец. Политици настояха всички бежанци да бъдат подлагани на по-строг контрол при влизане в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.