Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки незаконни търговски обекти и голямо количество контрабандни стоки е резултата от полицейска акция в област Пазарджик

Някой от незаконните търговци са се регистрирали, като "соицално слаби" и са получавали помощи

Снимка: БГНЕС

При мащабна полицейска акция в област Пазарджик са открити 70 нелегални търговски обекта.  Конфискувани са 3 100 литра алкохол, 11 хиляди къса цигари и 25 килограма сух нарязан тютюн, всичките без акцизен бандерол. Спрямо 11 души са образувани бързи полицейски производства. Мащабната акция е в отговор на ултиматума, който премиерът Бойко Борисов постави на полицейските управления с лоши показатели в борбата с контрабандата.  Проверки  са извършени в Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Септември и Велинград.

Установени са десетки обекти, чиито собственици не са регистрирани като юридически лица или еднолични търговци, не разполагат с касови апарати, не плащат данъци или такси за лиценз.  По-голямата част от нелегалните обекти, почти 60 на брой,  се намират в пазарджишкия ромски квартал „Изток“. Повечето от търговците  там, се водят безработни и получават социални помощи. Проверяващите са се натъкнали и на друг проблем, голяма част от луксозните къщи там са незаконни, заради което обитателите им не плащат такси и данъци, а и никой не ги търси за това. Незаконността на обектите води и до незаконно ползване на ток и вода.  По случая трябва да се задействат  службите,  които имат отношение по проблема, твърдят проверяващите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.