Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализацията – ключ към запазването на филмовото наследство

Дигитализирането на филмовото наследство означава лесен и бърз достъп на днешните и бъдещи поколения към това, което съхраняваме. В същото време трябва да се запазят оригиналите: филмовите негативи и позитиви, тъй като те са най-трайният носител за дългосрочно съхранение на филмите.

Въпреки  че звучи лесно, просто да направим копие на DVD, това не е така. Препятствията са много, разходите също, а успехът не е сигурен. В световен план институциите,които се грижат за архивите полагат огромни усилия да съхранят оригиналите, като същевременно осигуряват достъп чрез тяхната дигитализация.

Защо това все още не се е случило в България - чуйте от репортажа на Александра Илиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда. Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и..

публикувано на 09.05.24 в 09:06

Район "Люлин" празнува

Днес столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“.  Фестивалът е под..

публикувано на 09.05.24 в 08:12

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 08:09

Дъжд в четвъртък, температурите падат - в София до около 16°

Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество, съобщиха от НИМХ. Главно в Югозападна България е възможно и да прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Минималните..

публикувано на 09.05.24 в 07:35
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31