Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Не съм част от задкулисието и никога не съм бил

| обновено на 25.10.16 в 14:39
Снимка: Кети Тренчева

Ако има нещо вярно в казаното от премиера Борисов вчера за персоналното участие на кръга „Капитал“ в съставянето на първия кабинет на Борисов, то задкулисието  в България наистина е победило. Това каза в Благоевград президентът Росен Плевнелиев, който също беше споменат в качеството му на регионален министър тогава. 
Президентът остро разкритикува политическия тон на премиера Борисов, отрече категорично да е бил троянски кон на олигархията и припомни от кога е член на икономическия екип на партия ГЕРБ:
Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата "две каки, които си говорят". По същия начин не съм съгласен начинът, по който се правят правителствата в България, да бъде сведен до "двама батковци, които си говорят". Ако това е така, това означава, че задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил. Добре е министър-председателят на България също така да си припомни, че аз бях един от членовете на икономическия екип на политическа партия ГЕРБ в 2009-а година.

Като аргументи срещу нападките за олигархична зависимост Росен Плевнелиев изтъкна две свои конкретни решения в битката със задкулисието - за държавните пари в банките по времето на служебното правителство на Марин Райков и програмата за енергийна ефективност, която се изпълнява в момента и е насочена към санирането на жилищните сгради. 
Според Плевнелиев има явен опит за изместване на обществения и политически интерес от актуалните и важни въпроси в кандидатпрезидентската кампания и ако това продължи, той  няма да стои безучастен.
Апелирам към политическите лидери, към всички от тях, да използват останалите десетина дни, за да направят смислен и качествен дебат по проблемите на България, Европа и света и по техните решения. Ако обаче политическите лидери продължават по най-изгодния за тях начин да се замерват с подобни безсмислени разговори и да бягат от съществото на дебата, аз ще втвърдя още повече тона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.