Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депото за отпадъци край Разлог заработва с осемгодишно закъснение

Снимка: БГНЕС

Регионалната система за управление на отпадъците край разложкото село Баня ще заработи официално от днес с осемгодишно закъснение.

Изборът на терен предизвика през последните години масово недоволство сред жителите на селото, в което с бързи темпове се развива СПА и балнеотуризма. Това беше най-проверяваният проект в Европейския съюз, каза преди време кметът на Разлог Красимир Герчев, като допълни, че заради него срещу Общината са водени 25 дела.

Въпреки притесненията от замърсяване на въздуха и водата проектът премина през всички екологични тестове и изграждането му започна в средата на миналата година.

Регионалното депо в Разлог ще преработва отпадъците на четири общини, като заложените изисквания са 50 процента от боклука да се рециклира. Предвидена е площадка за преработка на биоотпадъци и производство на компост. Стойността на проекта е 13 милиона лева.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.