Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров ще поиска най-тежкото дисциплинарно наказание за благоевградския прокурор Райна Бачева

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева – районен прокурор от Благоевград, заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт. Обвинител номер 1 ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание за прокурор Бачева – дисциплинарно освобождаване от длъжност.

Предложението на Сотир Цацаров се основава на проверка, извършена от Инспектората към Върховната касационна прокуратура след сигнал на  директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Случаят е свързан със сина на прокурор Бачева, който на 18 октомври е бил спрян за проверка от служители на "Пътна полиция" заради нарушение на Закона за движение по пътищата, заради което му е съставен акт. 
Малко след това прокурор Бачева позвънила на един от полицаите и му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета ѝ. При срещата прокурорката поискала актът да бъде отменен, тъй като, според нея, нарушението на сина ѝ било съвсем незначително и разпоредила на полицая повече да не си позволява да спира този автомобил.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.