Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на неделния вот, основните партии са подменили близо 3000 свои представители в СИК, само в района на Благоевград

За масова промяна в състава на секционните избирателни комисии в благоевградска област съобщават от  Районната избирателна комисия. Основните партии са подменили около 3 хиляди свои представители:
Проблемът е  повече от сериозен , тъй като за всяка  поискана промяна трябва да има заседание на районната избирателна комисия, взето решение и последваща корекция. На практика не можем да се занимаваме с нищо друго,  каза председателят на РИК Мартин Бусаров: Около пет хиляди са заетите като членове на СИК на територията на област Благоевград. Повече от половината, даже може би  към  60 процента от състава е подменен в дните около обучението и в последните дни.       Аз съм сериозно притеснен с толкова промени. Ще дам само един пример: В община Благоевград имахме наведнъж по 140, по 180 имена от една политическа сила, подавани за смяна и сами разбирате, че ако в дванайсет без пет се замени със свои членове, нека да бъдем реалисти, неподготвени членове на секционна комисия, ще доведат след себе си до затруднение за избирателите. Повтаря се и феноменът  с избирателните списъци в две благоевградски села.  В Бяло поле и Рилци живеят постоянно между 500 и 700  човека. По време на избори, обаче, гласоподавателите са между 5000 и 8000. За да получат българско гражданство хора от съседна Македония  масово са посочвали адрес в двете населени места. Сред тях, реално използвалите правото си на глас до сега са под 1 процент - каза Мартин Бусаров.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.