Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски пътуващ университет в София

Студенти и преподаватели обсъждат бъдещето на европейския проект в контекста на мигрантската криза

2
Снимка: БГНЕС

Юридическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за първи път е домакин на Европейския пътуващ университет - инициатива в рамките на междуправителствената програма "Френско-Германски университет". Темата през тази година е "Бежанци, миграция и правова държава на Балканите".

"Темата е сериозна, но не ние я избрахме, а всъщност тя ни избра - това е темата на Европа, на десетилетието. И тя пряко отваря и темата за най-големия въпрос за Европа през първата половина на XXI век - темата за идентичността. Днес започнахме разговора за това, че един от големите проблеми на миграционната вълна е, че тя поставя на пряко изпитание регионалната, националната и европейската идентичност", каза в студиото на Радио София доц. д.ю.н. Атанас Семов, ръководител на международната магистърска програма „Право на ЕС“.

Форумът се провежда в рамките на Международната магистърска програма "Право на ЕС" на Юридическия факултет на СУ и ще продължи до 6 ноември. Участват около 50 чуждестранни преподаватели от Франция, Германия, Македония, Албания, Косово.

Освен лекции в рамките на инициативата има и работни групи, в които участват студенти от различните държави, и се стараят заедно да достигнат до конкретни решения или отговори на различите въпроси, възникнали по време на дискусиите.

"Важно е да се подчертае, че става дума за мрежа от сътрудничества, която създаваме по този начин. Това е нещо, което прилича на международна конференция, но всъщност не е точно конференция, защото е в университетска форма", обясни почетният професор на Университета Париж-Х "Нантер" във Франция Отмар Соул, който е инициатор на Европейския пътуващ университет.

Той добави, че всеки университет е не просто една административна структура, а преди всичко една общност. 

"И искаме да предложим на студентите от различните държави способността да се почувстват и да се покажат като част от една действителна общност от идеи, ценности", каза проф. Соул.

Инициативата е започнала преди 15 години в Балтийските страни. След това Европейският пътуващ университет е посещавал страните, които участваха в разширяването на ЕС от първата вълна от 2004 година, от Централна Европа. Като общата тема, на цялата серия от инициативи е Европа. Не просто Европа като проект или перспектива, а като реалност и функциониране.

"Неизбежно стигаме до ключовия въпрос за европейската идентичност, а той е свързан с темата за мигрантите, която води до разделение във вижданията на различните европейците, но и свързана както с успехите, така и с неуспехите на Европа", каза още проф. Соул.

Още за Европейския пътуващ университет и за бъдещето на европейския проект в контекста на мигранстската криза - чуйте в прикачения файл!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45