Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейски пътуващ университет в София

Студенти и преподаватели обсъждат бъдещето на европейския проект в контекста на мигрантската криза

2
Снимка: БГНЕС

Юридическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за първи път е домакин на Европейския пътуващ университет - инициатива в рамките на междуправителствената програма "Френско-Германски университет". Темата през тази година е "Бежанци, миграция и правова държава на Балканите".

"Темата е сериозна, но не ние я избрахме, а всъщност тя ни избра - това е темата на Европа, на десетилетието. И тя пряко отваря и темата за най-големия въпрос за Европа през първата половина на XXI век - темата за идентичността. Днес започнахме разговора за това, че един от големите проблеми на миграционната вълна е, че тя поставя на пряко изпитание регионалната, националната и европейската идентичност", каза в студиото на Радио София доц. д.ю.н. Атанас Семов, ръководител на международната магистърска програма „Право на ЕС“.

Форумът се провежда в рамките на Международната магистърска програма "Право на ЕС" на Юридическия факултет на СУ и ще продължи до 6 ноември. Участват около 50 чуждестранни преподаватели от Франция, Германия, Македония, Албания, Косово.

Освен лекции в рамките на инициативата има и работни групи, в които участват студенти от различните държави, и се стараят заедно да достигнат до конкретни решения или отговори на различите въпроси, възникнали по време на дискусиите.

"Важно е да се подчертае, че става дума за мрежа от сътрудничества, която създаваме по този начин. Това е нещо, което прилича на международна конференция, но всъщност не е точно конференция, защото е в университетска форма", обясни почетният професор на Университета Париж-Х "Нантер" във Франция Отмар Соул, който е инициатор на Европейския пътуващ университет.

Той добави, че всеки университет е не просто една административна структура, а преди всичко една общност. 

"И искаме да предложим на студентите от различните държави способността да се почувстват и да се покажат като част от една действителна общност от идеи, ценности", каза проф. Соул.

Инициативата е започнала преди 15 години в Балтийските страни. След това Европейският пътуващ университет е посещавал страните, които участваха в разширяването на ЕС от първата вълна от 2004 година, от Централна Европа. Като общата тема, на цялата серия от инициативи е Европа. Не просто Европа като проект или перспектива, а като реалност и функциониране.

"Неизбежно стигаме до ключовия въпрос за европейската идентичност, а той е свързан с темата за мигрантите, която води до разделение във вижданията на различните европейците, но и свързана както с успехите, така и с неуспехите на Европа", каза още проф. Соул.

Още за Европейския пътуващ университет и за бъдещето на европейския проект в контекста на мигранстската криза - чуйте в прикачения файл!Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Бенковски: харизмата, от която има нужда

На 21 септември официално отбелязваме 180 години от рождението на Георги Бенковски. Харизматичният водач на Априлската епопея от 1876-а година, който продължава да буди въпроси със своята харизматична личност. За личността на революционера Георги Бенковски ни разказва професор Пламен Митев. 42 години преподавател в Историческия факултет към..

публикувано на 23.09.23 в 16:00

Адресите на любовта - Михалаки Георгиев

Първата европейска сватба в София след Освобождението е на Михалаки Георгиев „С Михалаки се оженихме по европейски, а заживяхме по старобългарски“ пише Магдалина Царчинска, съпругата на писателя и общественик Михалаки Георгиев. И добавя: „Имахме седем рожби. Тогава в София и дума не можеше да става за венчални моди, та се принудихме да доставим..

публикувано на 23.09.23 в 13:55
Владо Михайлов

Отговорност, кеф, желание, тази музика да има срещи на живо

Владо Михайлов на сцената на София самър фест на 23 септември от 8 ч. вечерта: "Първият концерт бе разпродаден, сега е вторият - 20 години различни песни с различни банди и колаборации. Бил съм фен на тези банди, с които свиря - и "Сленг", и "Пиф", естествено е те да са на концерта. Имаме сантимент към хубавите стари песни - не можеш да останеш..

публикувано на 23.09.23 в 12:35
Боян Василев и Боян Йорданов

Игрите са много добър медиум за разказване на истории

Българското гейминг студио Мечка представи единствената изцяло българска игра в рамките на най-голямото събитие в Гейминг индустрията за 2023 г. – Gamescom. Те успяха да вдъхновят и запалят феновете на видео игрите по българския фолклор с играта си Marko: Beyond Brave – интервю със създателите на играта Боян Василев и Боян Йорданов: „В..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Да сме малко повече в природата

Годишни награди за биоразнообразие и климат на Фондация Биоразнообразие ще бъдат раздадени по време на „Природа фест“ на 30 септември – интервю с Елеонора Йосифова , координатор на Фестивала, част от екипа на Българска фондация Биоразнообразие. Елеонора отдавна е в природозащитните среди като интересите й са свързани с устойчив туризъм и..

публикувано на 23.09.23 в 10:56

В екипната работа няма его

Предстои финалът на Dota Masters Bulgaria , българският турнир, който цели да създаде поле за развитие на младите родни таланти, като им предложи професионална състезателна платформа, която да ги развива и подготвя за световната гейминг сцена – интервю с Лъчезар Каменов, Exalted  от организацията: „Започнахме подготовката на турнира..

публикувано на 23.09.23 в 10:31

Бенковски е решителност и категоричност на действията

Предпремиерата на новия филм на професор Георги Дюлгеров - " Записки по едно предателство" – интервю на Боян Бочев с Пламен Димов - в ролята на Бенковски и Иван Николов - в ролята на Захари Стоянов: Филмът е замислен от проф.Дюлгеров още в 1975. „След снимките на филма вече имам връзка с Копривщица – снимахме благодарение на сърдечността на..

публикувано на 23.09.23 в 10:00