Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет души от Централна Азия бяха арестувани в Санкт Петербург за връзки с "Ислямска държава"

Снимка: БТА / Снимка: БТА

Десет души от Централна Азия бяха арестувани в северната столица на Русия, както е известен Санкт Петербург, за връзки с радикалната групировка Ислямска държава. Предполага се, че те са искали да проведат серия от атаки с огнестрелни оръжия и експлозиви в Москва и Санкт Петербург. В операцията руските специални служби са били подпомогнати от колегите им от Таджикистан и Киргизстан.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев предупреди в началото на този месец, че хиляди граждани на страната участват в Сирия на страната на радикалните групировки против правителствените части на режима на Башар Асад и се се подготвяли при завръщането си по своите родни места в Русия и постсъветското пространство да извършват атентати и нападения в тях.

Новината за разкритието на групата в Санкт Петербург съвпадна със срещата между руския премиер Дмитрий Медведев и китайския президент Си Дзинпин, която се проведе в рамките на традиционния форум за стратегически отношения между двете страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.