Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Печатните издания тази сутрин разглеждат вариантите за развръзка на политическата ситуация, създала се след победата на Румен Радев на президентските избори и оставката на правителството.
Предсрочните парламентарни избори ще са преди Великден – на 2-ри или 9-и април, сигурен е вестник 24 ЧАСА, който се позовава на "водещите фигури в българските партии и юристи-конституционалисти".
Според КАПИТАЛ DAILY Конституционният съд трябва да изясни кога ще се случат предсрочните избори и кой точно ще ги насрочи – дали сегашният президент или Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари. Неизвестни са и условията, при които партиите ще се явят на предсрочния вот. Промяната в избирателната система за въвеждане на изцяло или частично мажоритарни избори е неизбежна. Ако това се случи преди изборите, както искат от ГЕРБ, партията, която все още е най-силната в страната, ще бъде облагодетелствана от промяната, смята КАПИТАЛ DAILY.
ТРУД обявява във водещото си заглавие: "Ултиматум на ГЕРБ за приемане на референдума". Депутатите от ГЕРБ дадоха срок до 15 декември правната комисия в парламента да е готова с доклад за последното второ четене по решенията на референдума. Те обявиха, че внасят законопроект за мажоритарен избор на всичките 240 депутати в два тура, партийна субсидия от 1 лев за глас и задължително гласуване на всички видове вотове, съобщава вестникът.
БСП кани партиите на среща за стабилността, а Бойко Борисов се опитва да хвърли държавата в хаос, твърди вестник ДУМА, сочейки оставката на премиера и колебанията сред управляващите дали да изтеглят бюджета за догодина от парламента. Вестник СЕГА отбелязва, че ГЕРБ са сменили позицията си по бюджета за броени часове – вчера сутринта председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова обяви, че законопроектът ще бъде оттеглен, но около обед финансовият министър Владислав Горанов я опроверга.
Свикването на Велико народно събрание е на един законопроект разстояние, пише вестник СЕГА, цитирайки желанието за промени в Конституцията, изразено от премиера Бойко Борисов, АБВ и ДСБ. Партията на Борисов възнамерява да работи за намаляване на броя на народните представители от 240 на 120. От АБВ отдавна искат засилени правомощия на държавния глава, а ръководството на ДСБ декларира, че България се нуждае от изцяло нова конституция за коренна промяна на политическата система, пише вестник СЕГА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.