Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парапланеризъм - на крилете на вятъра

Време е да се понесем по въздуха. Ще летим заедно с Иво Геров, който е инструктор по парапланеризъм.

Парапланеризмът е популярен спорт в България и всяка изминала година все повече хора проявяват интерес към него, споделя Иво.

Обучението за начинаещи включва: запознаване с устройството и принципа на действие на парапланера. Наземни упражнения за овладяване техниките за излитане и кацане. Излитане в прости условия, което означава челен старт при слаб постоянен вятър. А за средно напредналите обучението включва: гръбен старт при умерен и силен вятър, кацане в цел, завои с пренасяне тежестта на тялото, излитане при непостоянен вятър и полети от високо. За разлика от други спортове, парапланеризмът не е сезонен спорт и може да се практикува през цялата година. Все пак има изисквания по отношение на метеорологичните условия, с които трябва да се съобразим.

Има още изисквания - да сме физически и психически здрави. Да имаме добра двигателна координация и да можем се справяме с умерени физически натоварвания. А ненавършилите 18 години да имат писмено разрешение от родителите си.

Още за това, какво е да се носиш в небето като птица - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кварталите в район "Подуяне" с все по-малко места за паркиране

Столичните квартали "Сухата река", Левски и "Хаджи Димитър" през последните години са сред предпочитаните за покупка на жилище. Те са част от район "Подуяне" и до скоро привличаха столичани предимно с възможността за безпроблемно паркиране.  Днес обаче наемателите и собственици на жилища в района са толкова много, че се налага паркиране по тротоарите и..

публикувано на 29.07.24 в 10:39

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Има условия и за градушки. Явленията в североизточните райони ще продължат и през нощта срещу вторник..

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00