Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Специалисти по храненето са категорични:

Храната може да е вкусна, но и по-здравословна - с по-малко сол и добавени захари

Индустрията е готова да участва

Солниците вече са забранени в ученическите столове
Снимка: Архив
България е на едно от най-незавидните места в ЕС по наднормено тегло и затлъстяване, включително и при децата. Необходими са общи усилия срещу факторите, които допринасят за това – подчертаха от българските здравни институциина Национална конференция, която имаше за цел да акцентира върху необходимостта от намаляване съдържанието на сол, мазнини и добавена захар в храните.

Националният консултант по „Хранене и диететика” проф. Веселка Дулева обясни, че е трябвало да запознаят представителите на индустрията с добрите политики и практики в Европа. Това е пътят в стремежа ни на пазара да има повече хранителни продукти със здравословен профил.

Гост на конференцията беше д-р Жоао Бреда, програмен мениджър по Хранене, физическа активност и затлъстяване в Европейския офис на СЗО:

- България има положителни елементи в начина на хранене, страната ви е повлияна от средиземноморската кухня. Плодовете и зеленчуците, както и продукти с доказани здравословни ползи, са част от вашите традиции. Знаем, че тук е изобретено киселото мляко, особено полезно… ако не му добавяте захар… Това е само пример, когато индустрията намалява полезността на един продукт.
Трябва да променим това.
В България има добри традиции, но ги губите, както става и в други страни. Приемате храни с високо съдържание на мазнини и енергийни стойности, в големи количества…
Исторически добрият ви модел на хранене се влошава. Като добавим и ниската двигателна активност, пушенето и сравнително високата употреба на алкохол…

Според д-р Бреда трябва да намалим солта в храната си – както вкъщи, така и в това, което купуваме в супермаркета или ядем с приятели в ресторанта…

Трябва да редуцираме захарта, особено в газираните напитки. Установено е, че това при децата това е сред основните причини за наднормено тегло.

Има 9 страни в Европа, които бележат успехи в тази насока. На първо място е Финландия, където употребата на сол е намалена с 40% през последните години. В други страни редуцирането е с 5-6 на сто. Инициативите в България също могат да доведат до успех, ако всички направят каквото трябва.

Храната може да продължи да бъде вкусна, но същевременно да я направим по-здравословна, категоричен е д-р Бреда.

Процесът за подобряване състава на храните се регулира от страна на ЕК с нормативна рамка, която се прилага доброволно от страните членки и досега включваше основно намаляване на солта в хранителните продукти. Тази година експерти в ЕС определят групите храни и по-ниските стойности на захарите – например в млеката, зърнените закуски и напитките.

Според ново европейско изискване пък, до началото на 2018 г. храните вече не трябва да съдържат индустриално произведени трансмастни киселини.

Чуйте повече по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 17.02.25: На Радев партия не му трябва, "политиката на цигулката", мажоритарните избори имат минуси

Новата седмица ще протече с нови събеседници коментатори. До 21 февруари горещи новини и теми ще коментират социологът Елена Дариева и историкът Светослав Живков. Днес водещият на предаването Константин Лавсов насочи разговора така, че той обхвана следните теми: Социалното неравенство. Разделението сред обществото се видя и в бойкота на..

публикувано на 17.02.25 в 18:40

Реалистичен, оптимистичен и песимистичен анализ за демографското бъдеще на София

Какви са прогнозите за демографското развитие на столицата и какви са тенденциите за няколко десетилетия напред, според Актуализиран анализ на демографското развитие и прогноза , разработена в три варианта за населението на Столичната  община по градоустройствени единици (ГЕ) за 2030-2040-2050 г.? Анализът е реализиран от общинското..

публикувано на 17.02.25 в 17:50

Близо с 10% поскъпват някои куриерски услуги от 1 март

Близо с 10% поскъпват някои куриерски услуги от 1 март. Две от най-големите компании въвеждат и нови правила при таксуването на най-леките пратки. От 1 март се въвежда 10% увеличение на цените за доставка на вътрешни и международни палетизирани пратки, което се налага по транспортно-логистични причини. Това потвърждава за БНТ една от водещите куриерски..

публикувано на 17.02.25 в 17:05
Илиана Балабанова

Има сфери, в които разликата между заплатите на жени и мъже е до 40%

Средната брутна заплата на жените в България е с около 20% по-ниска от тази на мъжете , показва изследване, направено за периода 2008-2022 г. от института "Зангадор" и представено на конференцията "Заплащане и равнопоставеност в България", организирана от Българска платформа към Европейско женско лоби (ЕЖЛ). Разликите във възнагражденията..

публикувано на 17.02.25 в 16:35
Юлия Мишкова – старши специалист по

Адаптираха два наръчника за климатичните промени за нуждите на българското образование

Образователната платформа prepodavame.bg адаптира два международни наръчника, създадени по инициатива на Office for Climate education (Офис за климатично образование) - международна организация под егидата на ЮНЕСКО със седалище във Франция, чиито цели са  да подкрепя образованието, свързано с климата чрез създаване на образователни ресурси и..

публикувано на 17.02.25 в 14:55

Banff Centre Mountain Film Festival отново в България

Banff Centre Mountain Film Festival в България - един от най-големите и най-престижни планинарски кино фестивали в света пристига за традиционна си първа спирка в страната ни - София. След провеждането му в градчето Банф, Канада през ноември 2024, най-добрите и отличени филми тръгват на световна обиколка, като посещават над 40 държави по целия..

публикувано на 17.02.25 в 14:26

Летище София работи нормално при зимни условия

Летище София работи нормално при зимни условия.  Пистата за излитане и кацане, рульожките за маневриране и перонът са почистени. Извършват се процедури против обледеняване на самолетите, уточняват от летището.  Препоръката към пътниците е да идват два часа преди полета си на съответния терминал на летището. През следващото денонощие в по-голямата..

публикувано на 17.02.25 в 14:16