Националният консултант по „Хранене и диететика” проф. Веселка Дулева обясни, че е трябвало да запознаят представителите на индустрията с добрите политики и практики в Европа. Това е пътят в стремежа ни на пазара да има повече хранителни продукти със здравословен профил.
Гост на конференцията беше д-р Жоао Бреда, програмен мениджър по Хранене, физическа активност и затлъстяване в Европейския офис на СЗО:
- България има положителни елементи в начина на хранене, страната ви е повлияна от средиземноморската кухня. Плодовете и зеленчуците, както и продукти с доказани здравословни ползи, са част от вашите традиции. Знаем, че тук е изобретено киселото мляко, особено полезно… ако не му добавяте захар… Това е само пример, когато индустрията намалява полезността на един продукт.
Трябва да променим това.
В България има добри традиции, но ги губите, както става и в други страни. Приемате храни с високо съдържание на мазнини и енергийни стойности, в големи количества…
Исторически добрият ви модел на хранене се влошава. Като добавим и ниската двигателна активност, пушенето и сравнително високата употреба на алкохол…
Според д-р Бреда трябва да намалим солта в храната си – както вкъщи, така и в това, което купуваме в супермаркета или ядем с приятели в ресторанта…
Трябва да редуцираме захарта, особено в газираните напитки. Установено е, че това при децата това е сред основните причини за наднормено тегло.
Има 9 страни в Европа, които бележат успехи в тази насока. На първо място е Финландия, където употребата на сол е намалена с 40% през последните години. В други страни редуцирането е с 5-6 на сто. Инициативите в България също могат да доведат до успех, ако всички направят каквото трябва.
Храната може да продължи да бъде вкусна, но същевременно да я направим по-здравословна, категоричен е д-р Бреда.
Процесът за подобряване състава на храните се регулира от страна на ЕК с нормативна рамка, която се прилага доброволно от страните членки и досега включваше основно намаляване на солта в хранителните продукти. Тази година експерти в ЕС определят групите храни и по-ниските стойности на захарите – например в млеката, зърнените закуски и напитките.
Според ново европейско изискване пък, до началото на 2018 г. храните вече не трябва да съдържат индустриално произведени трансмастни киселини.
Чуйте повече по темата.В края на настоящата седмица гражданският активист Веселин Кръстев и урбанистът Калоян Карамитов коментираха във "Форум" следните теми: Наредби, сгради, квартали, документи и интереси на инвеститорите. "Не се мисли за хората, за бъдещето и как ще се живее." Има ли власт и право кметът на откаже проект при изрядни документи или при такива..
Институтът за изследване на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките (ИИКАВ-БАН) организира конференция и тържествено събитие, посветено на водата като безценен природен ресурс, незаменим компонент на всички организми и жизнена среда, но и генератор на екстремни събития като бури, градушки и наводнения. Повод са три..
Причината за влизането на "Величие" в Народното събрание (НС) и пренареждането на парламентарната политическа картина е най-сериозният удар срещу българската демокрация и изборния процес през последните години. След решението на Конституционния съд останаха много въпроси без отговори. Това коментира пред БНР-Радио политологът и..
Столичната община достави на районните администрации 2000 компостера за домакинства от цяла София . Те са част от инициативата на администрацията „Компостирай вкъщи“ и се раздават на домакинствата, които предварително са заявили желание, съобщават от Столичната община. С това общият брой на компостерите за домашно ползване по програмата стават над 14..
След десетките жертви в Кочани не можем да говорим за изолиран трагичен случай, а за поредното тежко сътресение в нашата югозападна съседка, коментира пред БНР-Радио София Любчо Нешков, журналист и експерт по процесите на Балканите . Той припомни, че преди това имаше пламнал автобус (на територията на България), потънал кораб в Охридското..
В предаването "Радиокафе“ с ентусиазъм разговоряме за това - как се променя емоционалната интелигентност в ерата на изкуствения интелект (AI) Ггост и събеседник по темата е психотерапевтът Александра Алгафари . "Ако искаме да определим що е то емоционална интелигентност, нека първо да помислим – можем ли да си назовем емоциите. Когато..
На 21 март отбелязваме Световният ден на кукления театър. Асоциацията на куклените театри в България празнува със 7-дневни чествания в първата по рода си "Седмица на кукленото изкуство“. В цялата страна са предвидени събития, с които се отбелязва инициативата като участват куклени и драматично-куклени театри, членове на Асоциацията...