Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Специалисти по храненето са категорични:

Храната може да е вкусна, но и по-здравословна - с по-малко сол и добавени захари

Индустрията е готова да участва

Солниците вече са забранени в ученическите столове
Снимка: Архив
България е на едно от най-незавидните места в ЕС по наднормено тегло и затлъстяване, включително и при децата. Необходими са общи усилия срещу факторите, които допринасят за това – подчертаха от българските здравни институциина Национална конференция, която имаше за цел да акцентира върху необходимостта от намаляване съдържанието на сол, мазнини и добавена захар в храните.

Националният консултант по „Хранене и диететика” проф. Веселка Дулева обясни, че е трябвало да запознаят представителите на индустрията с добрите политики и практики в Европа. Това е пътят в стремежа ни на пазара да има повече хранителни продукти със здравословен профил.

Гост на конференцията беше д-р Жоао Бреда, програмен мениджър по Хранене, физическа активност и затлъстяване в Европейския офис на СЗО:

- България има положителни елементи в начина на хранене, страната ви е повлияна от средиземноморската кухня. Плодовете и зеленчуците, както и продукти с доказани здравословни ползи, са част от вашите традиции. Знаем, че тук е изобретено киселото мляко, особено полезно… ако не му добавяте захар… Това е само пример, когато индустрията намалява полезността на един продукт.
Трябва да променим това.
В България има добри традиции, но ги губите, както става и в други страни. Приемате храни с високо съдържание на мазнини и енергийни стойности, в големи количества…
Исторически добрият ви модел на хранене се влошава. Като добавим и ниската двигателна активност, пушенето и сравнително високата употреба на алкохол…

Според д-р Бреда трябва да намалим солта в храната си – както вкъщи, така и в това, което купуваме в супермаркета или ядем с приятели в ресторанта…

Трябва да редуцираме захарта, особено в газираните напитки. Установено е, че това при децата това е сред основните причини за наднормено тегло.

Има 9 страни в Европа, които бележат успехи в тази насока. На първо място е Финландия, където употребата на сол е намалена с 40% през последните години. В други страни редуцирането е с 5-6 на сто. Инициативите в България също могат да доведат до успех, ако всички направят каквото трябва.

Храната може да продължи да бъде вкусна, но същевременно да я направим по-здравословна, категоричен е д-р Бреда.

Процесът за подобряване състава на храните се регулира от страна на ЕК с нормативна рамка, която се прилага доброволно от страните членки и досега включваше основно намаляване на солта в хранителните продукти. Тази година експерти в ЕС определят групите храни и по-ниските стойности на захарите – например в млеката, зърнените закуски и напитките.

Според ново европейско изискване пък, до началото на 2018 г. храните вече не трябва да съдържат индустриално произведени трансмастни киселини.

Чуйте повече по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Форум", 21.03.25: Може ли инвеститорът да прави каквото си поиска, ако има документи?!

В края на настоящата седмица гражданският активист Веселин Кръстев и урбанистът Калоян Карамитов коментираха във "Форум" следните теми: Наредби, сгради, квартали, документи и интереси на инвеститорите. "Не се мисли за хората, за бъдещето и как ще се живее." Има ли власт и право кметът на откаже проект при изрядни документи или при такива..

публикувано на 21.03.25 в 18:40
Микроледник „Снежника“ на фона на връх Вихрен

С мащабен форум отбелязваме Деня за защита на ледниците

Институтът за изследване на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките (ИИКАВ-БАН) организира конференция и тържествено събитие, посветено на водата като безценен природен ресурс, незаменим компонент на всички организми и жизнена среда, но и генератор на екстремни събития като бури, градушки и наводнения. Повод са три..

публикувано на 21.03.25 в 17:24
Георги Проданов

Георги Проданов: Без участие във властта нито ИТН, нито БСП и ДПС щяха да оцелеят в тази ситуация

Причината за влизането на "Величие" в Народното събрание (НС) и пренареждането на парламентарната политическа картина е най-сериозният удар срещу българската демокрация и изборния процес през последните години. След решението на Конституционния съд останаха много въпроси без отговори. Това коментира пред БНР-Радио политологът и..

публикувано на 21.03.25 в 17:03
Съдовете са с обем до 740 л. и са лесни за сглобяване и употреба

Столичната община дава 2000 компостера за домакинства от цяла София

Столичната община достави на районните администрации 2000 компостера за домакинства от цяла София . Те са част от инициативата на администрацията „Компостирай вкъщи“ и се раздават на домакинствата, които предварително са заявили желание, съобщават от Столичната община. С това общият брой на компостерите за домашно ползване по програмата стават над 14..

публикувано на 21.03.25 в 16:10

Любчо Нешков: Гневът в РСМ и протестите в Сърбия имат корени в десетилетията назад

След десетките жертви в Кочани не можем да говорим за изолиран трагичен случай, а за поредното тежко сътресение в нашата югозападна съседка, коментира пред БНР-Радио София Любчо Нешков, журналист и експерт по процесите на Балканите . Той припомни, че преди това имаше пламнал автобус (на територията на България), потънал кораб в Охридското..

публикувано на 21.03.25 в 15:38
Александра Алгафари

Що е емоционална интелигентност и могат ли алгоритмите на AI да заместят изразяването ѝ?

В предаването "Радиокафе“ с ентусиазъм разговоряме за това - как се променя емоционалната интелигентност в ерата на изкуствения интелект (AI) Ггост и събеседник по темата е психотерапевтът Александра Алгафари . "Ако искаме да определим що е то емоционална интелигентност, нека първо да помислим – можем ли да си назовем емоциите. Когато..

публикувано на 21.03.25 в 15:22

Със "Седмица на кукленото изкуство" отбелязваме Световния ден на кукления театър

На 21 март отбелязваме Световният ден на кукления театър. Асоциацията на куклените театри в България празнува със 7-дневни чествания в първата по рода си "Седмица на кукленото изкуство“. В цялата страна са предвидени събития, с които се отбелязва инициативата като участват куклени и драматично-куклени театри, членове на Асоциацията...

публикувано на 21.03.25 в 15:15