Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

„Оne way ticket” - група „Иръпшън“

Снимка: Hansa
Песента в рубриката „Незабравимите“ на Радио София днес се нарича „Оne way ticket” - в България тя става изключително известна в края на 80-те в изпълнението на британската група „Иръпшън“ с оприличаваната на газела вокалистка Прешъс Уилсън.

Гостуват у нас два пъти, веднъж за рецитал на „Златния Орфей“.  Толкова са известни, че (както някои може би ще се сетят) специално за новогодишната програма на БНТ през 1980-а се сформира оркестър „Иръпшъните“ - в състав Тодор Колев, Георги Мамалев, Боян Иванов и Емил Джамджиев - с една уникално смешна пародия на действително големия хит.
Всъщност обаче „Оne way ticket” е написана за американския певец Нийл Седака и той я изпява и издава като Б-страна на „О, Каръл“ (един от най-големите хитове на Седака) през 1959-а. Точно 20 години по-късно „Иръпшън“ правят своя кавър, с който стигат до първите позиции в класациите в Австрия и Швейцария, а из цяла Европа са в челната десятка.
Групата е създадена през 1974 година в Англия от музиканти от карибски и африкански произход. Печелят конкурса Soul Search, нещата им потръгват и тогава вокалистката Линдъл Лесли ги напуска и беквокалостката Прешъс Уилсън (родена в Ямайка) заема мястото ѝ. След това „Иръпшън“ са забелязани от продуцента на Бони М. Оne way ticket”, макар и кавър, остава техният най-голям хит.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24