Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалите между Украйна и Русия за "Евровизия 2017" растат с всеки изминал ден

Дали Украйна е изготвила черен списък с имена на значими руски артисти?

| обновено на 09.12.16 в 20:25
Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) излезе с окончателно решение, че гр. Киев ще бъде домакин на Конкурса за песен на Евровизия през 2017 г.  Преди няколко дни германското издание "Билд" излезе с информация, че организационният комитет на конкурса разглежда Москва като възможно място за провеждането му догодина, заради проблеми на украинските власти. Според председателката на парламентарната комисия по външни работи Анна Копко наистина съществуваше реална заплаха конкурсът да се проведе в друга страна. По думите ѝ това би било "катастрофално" за Украйна. В края на ноември изпълняващият длъжността директор на украинския Национален съвет за радио и телевизия Александър Харебин разкри, че EBU е заплашил Киев, избран за домакин през 2017 г., с лишаване от възможността за провеждане на конкурса. Сред причините Харебин изтъкна бюрокрацията, проблемите със законодателството и пренебрежителното отношение на някои чиновници към конкурса. По-рано стана ясно, че управата на Европейския съюз за радио и телевизия знае за неразрешените проблеми на Украйна във връзка с организирането на конкурса и разполага с план за действие в непредвидена ситуация. В началото на седмицата организаторите на Конкурса за песен на Евровизия опровергаха информацията, че Москва се разглежда като възможността за алтернативно място за провеждането му. Това се съобщава в рускоезичната версия на сайта на "Дойче Веле". "Организаторите нямат подобни планове", се казва в информацията.
След проточила се няколко месеца дискусия по въпроса, окончателно EBU излезе с решение, че украинската столица ще бъде домакин на конкурса през май месец догодина. Украинската телевизионна компания NTU е успяла да навакса голяма част от изоставането си по подготовката и организацията, както и да предостави конкретен план и екипи, свързани с всички ключови дейности, които трябва да бъдат свършени в оставащите 5 месеца.
Фокусът веднага бе изместен от друг скандал, свързан с Евровизия който се разраства в момента в Русия. Според руската телевизия НТВ,  Украйна е подготвила "черен списък" от руски артисти, сред които Йосиф Кобзон, Олег Газманов, Александр Розенбаум, Юлия Чичерина, Сергей Пенкин, Николай Рaсторгуев, Михаил Боярский, Григорий Лепс и Сергей Лазарев. В предаването "Звонок" на телевизия НТВ е цитиран кметът на Киев Виталий Кличко, според когото "тези артисти не застрашават безопасността" в неговата страна. В търсене на сензация в предаването наред с дискусията за "черния списък" бяха пуснати телефонни разговори с Виталий Кличко и с норвежкия журнарист Йон Ола Санд, който е изпълнителен супервайзер на Конкурса за песен на Евровизия.
Напомняме, че напрежението и на музикалната сцена между Украйна и Русия нарасна, когато за победител в конкурса тази година бе избрана песента на украинската певица Джамала, въпреки че руският представител Сергей Лазарев спечели зрителския вот. По регламент печели песента, събрала най-висок сбор точки и от националните журита, и от зрителския вот. За Украйна това ще бъде второ домакинство след победата на Руслана през 2004 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24