Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кардиологът съветва

Доц. Светослав Йовев: Всички видове наркотици увреждат сърцето

Здравото сърце е сърцето, което обича, отбелязва като поет специалистът

Снимка: Георги Корнейков, БНР
В началото на зимата, по-опасния сезон за сърцето, какво трябва да знаем за сърдечните заболявания, как да се предпазим  и какви са методите на лечение? Гост в студиото на "Часът на здравето" бе доц. д-р Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация, имплантиране на кардиовертер дефибрилатори и ресинхронизиращо лечение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина“.

Най-хубавото лечение е профилактичното

"Всеки мъж на около 55 години е редно един път в годината да направи ехокардиография и да направи стрес тест или обикновена кардиограма, за да знае дали неговото сърце работи добре, и ако има индикации, които са наследствени, да се обърне по-голямо внимание през зимния период. При жените тази възраст може да бъде и по-висока, но през последните години се забелязва, че заболяването между мъжете и жените се изравнява, така че това не е успокояващ фактор", каза доц. д-р Светослав Йовев. Студът е провокиращ фактор. Сърцето работи в по-необичайна обстановка, макар че българинът е свикнал с четирите сезона и ако човек познава добре тялото си, не би трябвало да се притеснява от студовете. Много е важно да се знае генетичният материал, наследствеността - дали баща или майка са боледували от сърце; дали има доказано сърдечно страдание. Рискови фактори са още високата кръвна захар, високото кръвно налягане, задухът. Това са симптоми, които трябва да накарат човек да си обърне внимание и да не чака последния момент, за да отиде на лекар. 

Отключването на сърдечна недостатъчност най-често става през зимата

Това става с остро заболяване на белия дроб - бронхопневмония. Тя често върви с тежка форма на сърдечна недостатъчност. За да не се стига до там, трябва човек да си обърне внимание по-рано - ако има задух, отоци по краката или лесна уморяемост.  Доц. Йовев отбеляза вредата от самолечението, което българинът често прилага при вируси. Освен това всяка дейност в зимни условия трябва да бъде съобразена с възрастта и заболяванията, които има пациентът. Важни са спортът и двигателната активност,  не може цяла година да не сме спортували и през зимата да искаме да караме ски. Така организмът изпада в стрес, предупреди доц. Йовев.

Инфарктът се "подмладява"

Приемането на продукти, които стимулират сърдечната дейност или т.н. енергийни напитки, често води до тежки аритмии. Доц. Йовев даде пример с младеж, постъпил в болницата в тежко състояние, с тежка надкамерна аритмия и колапс след прекомерната им употреба.

"Всички млади хора, които се изкушават да пробват наркотик, било то синтетичен или не синтетичен, трябва да знаят, че всички видове наркотици увреждат проводната система на сърцето. Има голям риск на тези пациенти да им бъде имплантиран постоянен кардиостимулатор, който се носи цял живот", каза доц. Йовев. По думите му, според СЗО, полезна за сърцето е дозата от 75 грама алкохол - има антиоксидативен и коронародилатиращ ефект. Но само и единствено тази доза!

Нищо не е вредно, всичко опира до дозата


Тютюнопушенето обаче има много лош ефект върху организма. Той нацепва ендотела в човешкото тяло и създава условия да се образуват атеросклеротични плаки. Ако това стане в коронарното дърво, те предизвикват инфаркт, ако са в мозъка - инсулт.

"Една цигара предизвиква спазъм на кръвоносните съдове в продължение на три часа", каза още доц. Йовев. Стресът също е рисков фактор, но е нещо, което трудно можем да премахнем - той е навсякъде около нас, типът нервна система определя как човек индивидуално може да се бори с него.

"Българинът се храни много нездравословно", предупреди още специалистът. Според него обаче прилагането на холестеролопонижаващи медикаменти не е необходимо при гранична горна стойност на общия холестерол в кръвта, и при липса на исхемична болест на сърцето. Ако се започне лечение с тези медикаменти, то трябва да продължи цял живот.

Инфарктът успешно се лекува в България и то на световно равнище. Не така стои въпросът с пациентите, които имат риск от внезапна сърдечна смърт. Все още държавата не заплаща в пълен обем устройствата, т. нар. кардиовертер дефибрилатори, които се прилагат при ритъмни нарушения на сърцето. То засича патологичния ритъмен проблем и го пресича, и е задължително за пациентите, които са преживели вече сърдечен инцидент.

Силната болка е водещият симптом за инфаркт

Тя е локализирана зад гръдната стена, но не в една точка. Болката може да се пренасочва към ръката, гърба или долната челюст, защото може да са засегнати различни съдове в сърцето. И в тези случаи задължително трябва да се потърси лекарска помощ и то възможно най-бързо.

Още за рисковете за сърцето и за начините на лечение - чуйте в звуковите файлове!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади таланти ще музицират с изтъкнати инструменталисти и ансамбли

Млади таланти от НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров ще музицират заедно с изтъкнати инструменталисти и ансамбли в Софийска градска художествена галерия. Подробности пред Радио София разказа Мила Павлова, музикален директор на фестивала МузикАртисимо Фест. По думите й концертът е посветен на младите музиканти и е наречен..

публикувано на 08.12.22 в 14:59

Коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов

На 13 декември, от 19.00 часа, в Дом на културата „Искър“ ще се проведе коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов . Диригент е Юли Дамянов. „Това е отдавна планиран проект и по една или друга причина не можеше да се състои. Най-после успяхме да насрочим дата, за което всички сме много..

публикувано на 08.12.22 в 14:15

Еделина Кънева: Без минало няма бъдеще

Еделина Кънева е новият директор на Националния музикалния театър "Стефан Македонски". За новата си длъжност и усилената работата в театъра тя разказа подробности в ефира на Радио София. Тя определя себе си като човек, който обича да работи и музиката винаги й е доставяла удоволствие. "За сега ще спазя програмата която е написана от предишния..

публикувано на 08.12.22 в 14:10
Предприемачът и инвеститор Стивън Петров(вдясно)  с водещия Кристиян Илиев

Всичко е възможно тук и сега

Стивън Петров е изключително успешен млад строителен предприемач, бизнес консултант и инвеститор. Зад гърба си той има вече над 9 милиона продажби, освен това сам е построил сграда и жъне успехи в този бранш вече много години, въпреки широко разпространеното схващане, че в него е много трудно да успееш, без да имаш солиден гръб и да си корумпиран...

публикувано на 08.12.22 в 12:59

Калоян Куманов представя “Нощ на Танго и цигански романси“

На 13 декември, от 19.30 часа, в „Театро отсам канала“ ще бъде представен концерта " Нощ на Танго и цигански романси" по проект на Калоян Куманов . Разказът е за историята на тангото - неговото начало с Carlos Gardel, преминав ането в т.нар. "Novo tango" на Аstor Piazzolla и стигането до съвремения Richard Galliano, каза в предаването..

публикувано на 08.12.22 в 12:55

Доц. д-р Мирослав Цветанов председателства международна конференция за кукления театър и театралното образовние

На 08.12.2022 г. ще се проведе международна конференция на тема "Кукленият театър и театралното образование: Съвременния театър и децата". За председатели на форума са поканени едни от най-изтъкнатите творци в областта на театъра - доцент доктор Мирослав Цветанов и Давид Бурман. На конференцията доц. Цветанов ще приветства участниците от..

публикувано на 08.12.22 в 12:54

Създадоха интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия

Институтът по фолклористика и етномузикология към БАН създаде Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия . Целта е да се представи кулинарна карта на българската езикова територия в интернет. Чрез нея обществеността ще има възможност да се запознае с кулинарната култура на българите като част от националната..

публикувано на 08.12.22 в 11:38