Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Липсата на мирен договор с Япония е анахронизъм

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин обяви, че санкциите, наложени на страната му след анексирането на Крим през 2014 г., са пречка за постигането на мирен договор с Япония. Това е заявил Путин в интервю за японския вестник "Йомюри" дни преди визитата му в Япония на 15-и 16-и декември. Тогава руският държавен глава ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе.

Заради териториалния спор за Курилските острови между Русия и Япония все още няма подписан мирен договор след края на Втората световна война. Путин подчертава, че липсата на официално мирно споразумение е анахронизъм. Той е склонен да обсъди съвместна икономическа дейност с Япония на оспорваните Курилски острови. Тя обаче трябва да бъде под суверенитета на Русия, акцентира Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Русия отхвърли обвиненията на ЦРУ, че се е намесила, за да бъде избран Доналд Тръмп

Русия нарече "безпочвени" обвиненията на ЦРУ, че се е намесила, за да бъде избран Доналд Тръмп за президент, предаде Франс прес. Информация за тези обвинения на ЦРУ беше публикувана в петък вечерта в американския вестник "Вашингтон пост". Според..

публикувано на 12.12.16 в 18:21

ЦРУ: Русия се е намесила в президентските избори в САЩ

Русия се е намесила в президентските избори в Съединените щати в полза на Доналд Тръмп. До това заключение е стигнало Централното разузнавателно управление, предаде Ройтерс. Според ЦРУ опитът не е бил само да се омаловажи избирателната система на САЩ...

публикувано на 10.12.16 в 09:24
Аштън Картър

Аштън Картър: Русия разпалва гражданска война в Сирия

Русия само разпалва гражданска война в Сирия и продължава страданията на сирийския народ. Това каза американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс. На конференция в Бахрейн Картър обяви също, че в Сирия ще бъдат изпратени..

публикувано на 10.12.16 в 09:20
Алепо, Сирия

САЩ ще изчакат да видят дали Русия помага за спирането на бойните действия в Алепо

Съединените щати ще изчакат и ще видят дали Русия наистина помага за спирането на бойните действия в сирийския град Алепо в опит за извеждане на цивилното население. Нашият подход от самото начало е да слушаме внимателно какво казват руснаците, но и да..

публикувано на 08.12.16 в 20:55