Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия и Турция "вледеняват" тона в диалога си

Кристиян Керн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на преговорите за членство на Турция няма да е тема на започващата днес среща на върха на ЕС. Причината е настояването на Австрия, разговорите с Анкара да се замразят заради случващото се в страната през последните месеци. Така на фона на миграционната криза, която е една от основните теми в Брюксел днес и утре, напрежението между ЕС и Турция расте.

Канцлерът Кристиян Керн потвърди във Виена твърдата позиция на Австрия. След своята първа среща с новоизбрания австрийски президент Александър Ван Дер Белен, канцлерът заяви, че остава скептичен за бъдещето на Турция в ЕС. Причините са известни – отказът от демокрация и неспазването на човешките права. На този фон не смятаме, че членството на Турция в ЕС е в интерес на съюза, защото не се придържа към нашата ценностна система. Външният министър Курц защитава позиция, която се одобрява от широката коалиция във Виена.

Неговият турски колега, външният министър Мевлют Чавушоглу, който неотдавна нарече Виена столица на расизма, заплаши Австрия с противопоставяне на всички нива. Няма да водя разговори със страна, чийто парламент гласува решения срещу Турция и чиито медии говорят срещу нас, е заявил Чавушоглу в интервю за турска медия.

За Австрия това вледеняване на тона с Анкара едва ли е цел. Австрийският канцлер Керн изрично подчерта, че Турция продължава да бъде важен партньор. От друга страна трябва винаги да сме на ясно, че отвъд преговорите за членство, Турция е особено важен партньор за ЕС – както по отношение на миграционната политика, така и по отношение на сигурността и на икономиката. В този смисъл за Европа е важно, да не затваря врати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.