Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет представи инвестиционните приоритети на общината за идната година

Снимка: БГНЕС

Ремонтът на вътрешнокварталните улици в София ще е приоритет за общината през новата година. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова, излагайки плановете си за развитие на столицата.

София е единственият български град, който излезе от икономическата криза и привлича инвестиции. Не допуснахме да се увеличават местните данъци и такси. Софийска община беше най-големият инвеститор в града и това помогна на бизнеса да продължи да работи. Над 3 милиарда лева бяха инвестициите от първия програмен период. София е лидер в дигиталния сектор. По брой стартиращи компании в ИТ-сектора тя се нарежда на трето място от европейските градове, каза Фандъкова. 

Продължава строителството на третия лъч на метрото. Започваме цялостна подмяна на ВиК инфраструктурата. Подготвят се проекти за цялостна реконструкция на "Македония", "Каменоделска", "България" и "Гешов". Разширение на "Каблешков" до "Бъкстон" и започване на Източната тангента. Запазват се темповете при модернизацията на градския транспорт - 11 нови трамвая ще бъдат купени със средства по ОП "Регионално развитие". 

Цялостен ремонт предстои на "Дондуков" и "Граф Игнатиев" със средства по ОП "Региони в растеж". Постепенно ще се освобождава движението при седем метростанции с мостови съоръжения. Мерки за енергийна ефективност са предвидени за 26 училища и детски градини. Ще започне и строителството на четири нови детски градини. Предвижда се в София през идната година да бъдат изградени нови 50 километра велоалеи, каза още Фандъкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.