Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Терористичният акт, извършен късно в понеделник в Берлин, измества неуспеха на реформаторите за съставяне на правителство на заден план в повечето вестници тази сутрин.

Страх скова Европа. Полиция ще пази гари и пазари в София, четем в СТАНДАРТ. ДУМА пише за нова вълна терор в Европа. Старият континент е под полицейска обсада след атентатите в Анкара и Берлин, допълва изданието. МОНИТОР цитира съобщения във Фейсбук между българи, които живеят в германската столица: "Стойте си вкъщи, терористът е на свобода". Вестникът цитира и съобщение от вътрешното ни министерство, че радикалисти опитват да прекосят страната ни, за да достигнат Западна Европа.

Вестник СЕГА пише, че по триста кандидат-бежанци изчезват от лагерите в България седмично. Близо 600 души са избягали от лагерите за бежанци в страната от 1 до 15 декември и полицията не знае къде са. През ноември самоволно напусналите са повече от 1600, т.е. за месец и половина се губят следите на повече от 2200  души. Изчезналите са хора, които са кандидатствали за хуманитарен и бежански статут, уточнява изданието.

По другата водеща тема в днешните вестници – провала на коалиционните преговори, СЕГА отбелязва, че той се дължи на разногласията за размера на пенсиите. От Патриотичния фронт се отказаха от минимална пенсия от 300 лева и са били склонни на 200 лева, а от ГЕРБ са настояли за 180 и никаква индексация, отбелязва изданието.

Според ТРУД преговорите за нов кабинет са били провалени от реформаторите. Мандатоносителите не приеха мажоритарни избори и бламираха референдума, твърди изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.